Guvernul Berlusconi se confruntă cu o moţiune de cenzură
Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, susţine că instabilitatea politică care s-ar instaura dacă guvernul său ar fi demis prin moţiune ar putea duce la colaps economic, asemănător celui din Grecia.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Decembrie 2010, 16:33
Primul-ministru s-a adresat parlamentului cu o zi înaintea dezbaterii unor moţiuni care riscă să provoace alegeri anticipate, atragând atenţia că, prin căderea guvernului, Italia şi-ar pierde credibilitatea financiară.
Opoziţia apreciază însă că lipsa unui program economic, dar şi scandalurile personale şi gafele din ultimul an fac din Silvio Berulsconi un premier inadecvat. orespondenţă din
Discursul premierului italian, Silvio Berlusconi, de la Senat a început cu realizările sale din timpul celor 16 ani de guvernare şi cu invitaţia adresată colegilor săi, de a nu uita toate bătăliile pe care le-au dus împreună.
Mesajul pentru opoziţie al premierului a fost acela de a respecta dorinţa italienilor care au ales prin vot actuala conducere.
Berlusconi a subliniat că este nevoie de stabilitate şi continuitate şi nu de o criză oarbă fără alternative.
Atunci când le-a cerut colegilor şi opozanţilor să voteze pentru actualul guvern, Berlusconi a fost aplaudat îndelung de către colegii săi de partid.
"În acest moment dificil pentru ţara noastră, consider că toţi împreună trebuie să găsim un mod pentru a fi uniţi în a decide în mod special pentru interesul ţării. Italia nu mai face parte din problemele economiei europene, dar constituie o soluţie a acestor probleme", a declarat Silvio Berlusconi.
În privinţa votului de încredere al parlamentului, Berlusconi a precizat că nu este în joc figura premierului, ci stabilitatea ţării. În discursul său, şeful executivului italian a amintit şi de trădarea de care a dat dovadă fostul său aliat, Gianfranco Fini, şi a subliniat că nu este dispus să accepe un guvern interimar, optând pentru alegeri anticipate.
Votul de încredere va fi dat marţi de Senat, în vreme ce moţiunea de cenzură prezentată de două formaţiuni din opoziţie, Partidul Democrat şi Italia Valorilor, va fi votată tot marţi după-amiază de Camera Deputaţilor.
În Senat, premierul italian dispune de o majoritate solidă, în schimb, în Camera Deputaţilor, rezultatul unui vot de încredere depinde în întregime de susţinătorii lui Fini, care ar putea aduce guvernul în minoritate.
Potrivit unor sondaje realizat de postul de televiziune SKY TG-24, 53% dintre telespectatori consideră că Berlusconi va primi votul de încredere.
În cazul căderii guvernului şi organizării alegerilor anticipate, formaţiunea politică a premierului italian, Partidul Poporul Libertăţii, ar obţine, potrivit unui alt sonjaj, publicat de contidianul "La Repubblica", 27,6 % de voturi; "Liga Nordului" - 12%; "Partidul Democrat", principala formaţiune din opoziţie - 25%; în timp ce noul partid al lui Gianfranco Fini, "Viitor şi Libertate", ar primi doar 6,9% din voturi.