Guvernele Ungariei şi României intenţionează să sporească numărul punctelor de trecere a frontierei
Numărul de puncte de trecere a frontierei ar urma să crească de la 12 la 22.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Ianuarie 2025, 23:37
Guvernele Ungariei şi României intenţionează să sporească numărul punctelor de trecere a frontierei. Se speră astfel să se pună capăt timpilor de aşteptare lungi, a declarat azi, la Bucureşti, şeful diplomaţiei ungare. Concret, numărul de puncte de trecere a frontierei ar urma să crească de la 12 la 22, iar distanţa medie dintre aceste puncte se va reduce de la 37 la 20km.
Reporterul RRa, Oana Bâlea, a realizat o sinteză pe acest subiect:
Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a discutat cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, despre dezvoltarea cooperării economice dintre cele două ţări, prin implementarea de proiecte comune în domenii precum infrastructura, transporturile şi energia. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat necesitatea oferirii unui plus de substanţă parteneriatului strategic româno-ungar şi a exprimat încrederea că menţinerea unei abordări deschise, întemeiate pe cooperare, va permite valorificarea pe deplin a potenţialului bilateral. Pe de altă parte, a evidenţiat preocupările faţă de provocările de securitate generate de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, reiterând poziţiile consecvente ale României pe această temă. Ministrul român de externe a prezentat în convorbirile cu omologul său şi susţinerea pe care ţara noastră o acordă Republicii Moldova, inclusiv în domeniul energiei. România şi Ungaria îşi vor îmbunătăţi şi interconectarea rutieră, a anunţat la rândul său ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, după discuţiile pe care le-a avut cu ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului. Un nou pod peste râul Mureş va fi construit în zona Cenad. De asemenea, vor fi noi conexiuni de transport între cele două ţări, în zonele Satu Mare, Oar, Arad, Oradea şi Beba Veche.
De asemenea, cele două ţări vecine se vor consulta în viitor pe tema creşterii eficienţei colectării TVA, după cum a declarat ministrul finanţelor, Tanczos Barna, care a explicat că Ungaria, o ţară cu o cotă mai mare de TVA, are una dintre cele mai eficiente rate de colectare din Uniunea Europeană. Continuarea digitalizării ANAF şi preluarea bunelor practici pot contribui şi în România la creşterea eficienţei colectării, sprijinind echilibrul bugetar, fără a creşte nivelul taxelor şi impozitelor în 2025, a mai precizat ministrul Tanczos Barna. El a mulţumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, care aduce beneficii clare economiei româneşti şi deschide calea pentru dezvoltarea cooperării economice transfrontaliere.