Guvernele care încalcă statul de drept riscă să nu mai primească fonduri
Guvernele care încalcă statul de drept riscă să nu mai primească fonduri europene, conform unui acord între președinția germană a Consiliului UE și negociatorii PE.
Articol de Radio România Actualităţi, 06 Noiembrie 2020, 07:42
Guvernele care încalcă statul de drept riscă să nu mai primească fonduri europene conform unui acord preliminar între președinția germană a Consiliului Uniunii Europene și negociatorii Parlamentului European.
Acordul prevede instituirea unui nou mecanism pentru sancționarea anumitor încălcări ale statului de drept și a valorilor europene în Blocul Comunitar. Polonia și Ungaria au amenințat cu blocarea întregului pachet de relansare economică europeană dacă nu se renunță la condiționarea fondurilor în situația statului statului de drept.
Reporter: Carmen Gavrilă - "Mecanismul prevede ca beneficiarii finali ai fondurilor europene ca, de exemplu, agricultori sau organizații neguvernamentale, să nu sufere din cauza greșelilor guvernelor care nu respectă statul de drept.
De aceea, ei vor primi în continuare banii europeni chiar și după o eventuală declanșarea a mecanismului de condiționalitate împotriva statului membru din care provin.
Noul mecanism ar urma să fie aplicat nu doar atunci când fondurile europene sunt folosite abuziv în mod direct, ca în cazurile de corupție sau de fraudă, ci şi atunci când există probleme de sistem într-un stat membru în ce privește nerespectarea unor valori fundamentale europene ca libertatea, democrația, egalitatea și respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturile minorităților.
Mecanismul prevede și sancționarea fraudei și evaziunii fiscale, atât în cazuri individuale, cât și situații generalizate și recurente.
De asemenea, a fost introdus un articol special care clarifică sfera de posibile încălcări, enumerând exemple de cazuri precum amenințarea independenței puterii judiciare, necorectarea deciziilor arbitrare sau ilegale și limitarea recursurilor juridice."