"Guvern de coaliţie" în Grecia
După numărarea a 99% din voturi, câştigătoare a alegerilor este Noua Democraţie, dreapta conservatoare, cu 29,6% din voturi. Oficialii de la Bruxelles au dat asigurări că vor continua să sprijine Grecia.
Articol de Ionuţ Dragu, 18 Iunie 2012, 08:37
Grecia se pregăteşte pentru un guvern de coaliţie, care să respecte înţelegerile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Conservatorii din Noua Democraţie, câştigători la alegerile legislative de duminică, încep deja negocierile.
Parteneri favoriţi sunt socialiştii, clasaţi pe locul al treilea şi care susţin la rândul lor respectarea acordurilor cu creditorii internaţionali.
Stânga radicală, condusă de tânărul Alexis Tsipras, promite o opoziţie serioasă, bazându-se pe faptul că a devenit a doua forţă politică a ţării.
După numărarea a 99% din voturi, câştigătoare a alegerilor este Noua Democraţie, dreapta conservatoare, potrivit corespondentului Radio România, Monica Chihaia.
Cu 29,6%, formaţiunea şi-a asigurat 129 de locuri în legislativ, după ce a primit bonusul de 50 de locuri acordat primei clasate.
Pe locul al doilea, cu 26,89% şi 71 de locuri în legislativ, se poziţionează stânga radicală, Syriza, urmată de socialiştii din PASOK.
În ceea ce priveşte următoarele clasate, cu excepţia extremei-dreapta, care a obţinut 6,9%, un scor similar rezultatului alegerilor din 6 mai, celelalte partide înregistrează o scădere.
Legislativul de la Atena va număra şapte formaţiuni politice
În ceea ce priveste posibilităţile de formare a guvernului, teoretic, Noua Democraţie şi PASOK ar reprezenta soluţia cea mai comodă, însă liderul socialist a infirmat această posibilitate.
Evanghelos Venizelos a susţinut că pentru a rezista, guvernul trebuie să-şi asigure co-responsabilitatea principalelor formaţiuni politice.
La rândul său, liderul Syrizei, Alexis Tsipras, a declarat că formaţiunea pe care o conduce va lupta din opoziţie pentru atingerea obiectivelor pe care şi le-a propus.
Partidul coaliţiei stângii radicale s-a opus ferm continuării politcilor de austeritate şi a promis chiar anularea acordului cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
În timp ce comuniştii nu doresc participarea în nici o formulă guvernamentală, iar extrema dreaptă este exclusă oricărei discuţii, celelalte două formaţiuni politice declară, cel puţin deoamdată, că nu doresc o coabitare politică cu conservatorii.
Aceasta este situaţia în care se află liderul Noii Democraţii, Andonis Samaras, care va primi, luni, mandatul de formare a noului guvern.
UE "va continua să sprijine Grecia"
Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, cele două mari creditoare ale Greciei, au salutat rezultatul alegerilor legislative din Grecia
Bruxellesul a dat asigurări că va continua să sprijine această ţară, membră a familiei europene şi a zonei euro.
Chiar dacă au subliniat că aşteaptă rezultatele oficiale, primele reacţii au venit înaintea miezului nopţii, în ordine cronologică, de la Eurogrup şi de la preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit corespondetului Radio România, Luminiţa Apostol.
Preşedintele Van Rompuy a publicat un comunicat comun cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, împreună cu care se află în Mexic, la reuniunea G 20. În esenţă, atât cei doi lideri ai instituţiilor europene, cât şi statele zonei euro, salută rezultatele alegerilor din Grecia şi spun că respectă alegerea democratică a poporului grec, ca şi curajul şi tenacitatea acestuia.
Europenii afirmă că sunt pe deplin conştienţi de sacrificiile cerute poporului grec pentru a redresa economia şi pentru a relansa pe baze durabile creşterea economică a ţării.
În acelaşi timp, ei au lansat un mesaj de susţinere şi au spus că Uniunea Europeană va continua să ajute Grecia, pe care o consideră membră a familiei europene şi a zonei euro.
Europenii speră că un nou guvern va fi format cât mai curând posibil în Grecia, un guvern care să-şi asume responsabilitatea programului de reforme convenit în luna martie, când Greciei i-a fost acordat un nou împrumut de 130 de miliarde de euro din partea Uniunii şi a Fondului Monetar Internaţional.
Şi Statele Unite ale Americii şi-au exprimat speranţa că alegerile vor duce rapid la formarea unui guvern capabil să rezolve problemele economice ale Greciei.