Grupul statelor împotriva corupţiei, GRECO, raport despre România
Documentul analizează modul de aplicare a Codului de procedură penală şi transparenţa finanţării partidelor politice.
14 Aprilie 2015, 13:55
Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei, GRECO, a publicat cu puţin timp în urmă un al doilea raport de conformitate pentru România.
Documentul analizează modul de aplicare a Codului de procedură penală şi transparenţa finanţării partidelor politice.
Incriminarea faptelor de mită şi trafic de influenţă în România este conformă, într-o mare măsură, cu prevederile Convenţiei Penale împotriva Corupţiei.
Greco spune însă că unele îmbunătăţiri sunt necesare pentru a incrimina mituirea funcţionarilor publici, fără a fi necesar ca actul acestora să intre în atribuţiile lor de serviciu.
În concluziile raportului apare faptul că autorităţile preferă să menţină actuala situaţie juridică pentru a uşura distincţia faţă de prevederile anterioare, în care funcţionarul public pretinde în mod fraudulos că poate realiza un anumit act în schimbul mitei.
Aceasta este probabil o consecinţă a importanţei şi caracteristicilor particulare ale corupţiei în România, spune documentul.
GRECO solicită, totodată, ţării noastre să incrimineze mita în sectorul privat într-o sferă mai largă de circumstanţe.
Referitor la transparenţa finanţării partidelor politice, România nu a folosit intervalul suplimentar de doi ani care au trecut de la primul raport de conformitate pentru a înregistra vreun progres.
Un proiect de lege pentru modificarea actelor normative anterioare privind finanţarea activităţilor partidelor politice şi campaniilor electorale se află în prezent în parlament.
Dacă va fi adoptat, acesta va aduce o serie de îmbunătăţiri, precizează raportul Grupului statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei.