Grupul de la Vişegrad pledează pentru unitatea Uniunii Europene
Premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei şi Slovaciei cer păstrarea pieţei unice, a spaţiului Schengen, a Zonei Euro, a controlului frontierelor UE şi a controlului democratic
Articol de Cristina Grecu, 02 Martie 2017, 18:58
Grupul de la Vişegrad a adoptat o poziţie comună cu privire la viitorul Europei. Într-o reuniune care a avut loc astăzi la Varşovia, premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei şi Slovaciei au făcut un apel la unitate şi egalitate, a doua azi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci variante pentru viitorul Europei după Brexit, între care Europa cu două viteze.
Redactorul RRA Cristina Grecu spune că în declaraţia comună semnată astăzi la Varşovia şi care va fi prezentată luna aceasta la summitul UE de la Roma, ţările din Grupul de la Vişegrad subliniază necesitatea menţinerii unităţii Uniunii Europene, menţinerea pieţei unice, menţinerea Spaţiului Schengen, o Zonă Euro stabilă, controlul frontierelor externe, consolidarea controlului democratic.
Toate acestea reprezintă o provocare - se arată în declaraţia semnată de premierii Poloniei, Cehiei, Ungariei şi Slovaciei, la fel ca şi menţinerea Uniunii Europene ca actor global, transmite agenţia de presă poloneză PAP.
În discursul său, şefa Guvernului de la Varşovia a subliniat că bunăstarea socială a cetăţenilor europeni rămâne cel mai important obiectiv.
"Dorim o Europă mai bună, nu mai multă Europă sau mai puţină Europă. Pentru noi este important ca reformele Uniunii Europene să se bazeze pe egalitatea intereselor tuturor statelor membre", a punctat premierul Beata Szydlo.
Ea a instistat pe necesitatea menţinerii unităţii Blocului Comunitar, dar şi pe consolidarea rolurilor parlamentelor naţionale în luarea deciziilor la nivel european. La rândul său, premierul ungar Viktor Orbán a apreciat că în prezent asistăm la apariţia unei noi ordini mondiale, în care ţările trebuie să îşi decidă locul. El a acuzat statele vest europene de standarde duble şi de faptul că îi privesc pe est-europenii ca pe nişte cetăţeni de mâna a doua.