"Grupul de contact" privind criza din Ucraina, reunit la Minsk
Luni a avut loc la Minsk reuniunea grupului de contact, trilateralul, Rusia, Ucraina, OSCE şi reprezentanţii autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk.
02 Septembrie 2014, 07:02
În încercarea de a pune capăt confruntărilor sângeroase din estul Ucrainei, membri ai guvernului de la Kiev s-au reunit luni, la Minsk, cu reprezentanţii separatiştilor pro-ruşi, întâlnire mediată de Rusia şi de OSCE.
A fost prima după mult timp, reuniunea grupului de contact, trilateralul, Rusia, Ucraina, OSCE şi reprezentanţii autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk.
Au participat cei trei membri permanenţi ai grupului, adică fostul preşedinte ucrainean, Leonid Kucima, ca reprezentant al Kievului, ambasadorul rus în Ucraina, Mihail Zurabov, iar din partea OSCE, ambasadoarea Heidi Tagliavini.
Din partea separatiştilor au fost prezenţi vicepremierul republicii Doneţk, Andrei Purghin, şi preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei republici Lugansk, Aleksei Kariakin, două nume mai puţin cunoscute.
După cum era de aşteptat, nu s-a ajuns la rezultate concrete, însă a existat posibilitatea expunerii poziţiilor şi propunerilor pentru discuţiile ulterioare.
De altfel, singurul care a comentat rezultatele a fost Andrei Purghin, potrivit căreia următoarea reuniune ar urma să aibă loc pe 5 septembrie tot la Minsk, fiind posibil, cu această ocazie, să se ajungă chiar la înţelegeri concrete în legătură, în primul rând, cu schimbul de prizonieri şi încetarea focului.
Reuniune "fără rezultate concrete"
Un alt punct comun - a spus el - este consensul asupra creşterii rolului Crucii Roşii şi OSCE în protejarea populaţiei civile. De asemenea, el a anunţat că s-a convenit ca la următoarea reuniune Kievul să fie reprezentat nu doar de fostul preşedinte Kucima, ci şi de o persoană care deţine funcţii oficiale în actuala conducere.
Luni a ieşit la rampă şi preşedintele Vladimir Putin, care vede în situaţia dramatică din Ucraina un singur vinovat: autorităţile de la Kiev.
Vladimir Putin a declarat, în cursul unei vizite în Siberia, că principala cauză a actualei situaţii din Ucraina este refuzul autorităţilor de la Kiev de a angaja negocieri directe cu reprezentanţii celor două entităţi separatisate, Doneţk şi Lugansk.
Putin a spus că, explicând recenta ofensivă a separatiştilor, care au repurtat în ultima perioadă importante succese militare, a spus că aceştia doresc să îndepărteze trupele ucrainene de pe poziţiile de pe care acestea bombardează oraşele din zonă.
"Rusia nu va interveni militar în Ucraina"
Vorbind luni la Institutul pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a exclus posibilitatea unei intervenţii militare a Moscovei în Ucraina de Est.
"Nu va fi o intervenţie militară, noi ne pronunţăm pentru reglementarea exclusiv pe cale paşnică acestei crize deosebite de grave a acestei tragedii. Tot ceea ce facem vizează promovarea abordărilor politice", a declarat ministrul rus de externe.
Serghei Lavrov a spus, de asemenea, că Rusia speră că negocierile din cadrul grupului de contact pentru Ucraina, a cărui reuniune a început luni, la Minsk, vor fi consacrate convenirii unei încetări imediate şi necondiţionate a focului.
Rusia va face tot ce depinde de ea pentru a contribui la reglementarea politică a situaţiei din Ucraina, pe baza luării în considerare a intereselor tuturor regiunilor şi forţelor politice ucrainene fără excepţie - a subliniat şeful diplomaţiei de la Moscova.
Cel mai important - a subliniat Lavrov - este ca Washingtonul şi Bruxelles-ul să ceară Kievului, aşa cum cer şi în cazul altor conflicte, să înceteze folosirea armamentului greu şi a aviaţiei împotriva obiectivelor civile şi populaţiei paşnice.
În caz contrar, insurgenţii nu vor avea altă soluţie decât să încerce respingerea prin forţă a trupelor ucrainene de pe poziţiile de unde bombardează localităţile.