Gruparea islamistă Boko Haram s-a alăturat Statului Islamic
Gruparea nigeriană a lansat în urmă cu şase ani o campanie armată în nord-estul musulman al Nigeriei, iar tacticile sale includ răpiri şi atentate sinucigaşe.
Articol de Cătălin Gomboş, 08 Martie 2015, 14:34
Gruparea islamistă nigeriană Boko Haram a anunţat că se alătură organizaţiei Statului Islamic.
Este cea mai recentă adeziune la califatul proclamat de irakianul Abu Bakr al-Baghdadi în Siria şi în Irak, a cărui influenţă se întinde, acum, prin diverse grupări care îi sunt afiliate, din vestul Africii până în Asia Centrală.
Boko Haram îşi exprimase, deja, de anul trecut, sprijinul pentru Statul Islamic, dar nu şi afilierea la acesta.
Totodată, BBC observă că, în ultimele luni, propaganda Boko Haram este, în mod evident, influenţată de cea a Statului Islamic.
Gruparea nigeriană a lansat în urmă cu şase ani o campanie armată în nord-estul musulman al Nigeriei, iar tacticile sale, care includ răpiri şi atentate sinucigaşe, sunt similare cu cele ale altor grupări jihadiste. Boko Haram a lansat atacuri şi în Camerun şi Ciad, ţări vecine Nigeriei, ceea ce a dus, anul trecut, la formarea unei coaliţii regionale împotriva grupării.
Anunţul făcut de liderul Boko Haram arată extinderea influenţei Statului Islamic printre militanţii islamişti din întreaga lume.
După ce a proclamat un califat în teritoriile pe care le controlează în Siria şi în Irak, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a anunţat că extinde acel califat şi la alte ţări din regiune, după ce grupări extremiste din respectivele ţări au anunţat că i se alătură.
Acestea au lansat, de altfel, o serie de atacuri în Egipt, Libia şi Algeria.
Dincolo de Orientul Mijlociu, jihadişti din Afghanistan şi Pakistan şi-au declarat credinţa pentru Abu-Bakr al-Baghdadi.
Statul Islamic a atras numeroşi simpatizanţi şi din afara acestor regiuni, inclusiv din ţări occidentale, de unde au plecat mii de jihadişti către Siria şi unde au avut loc, deja, mai multe atacuri ale unor adepţi ai grupării jihadiste. Împotriva acesteia s-a mobilizat o coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite, dar şi miliţii şiite sprijinite de Iran, kurzii irakieni şi sirieni, forţele guvernamentale de la Bagdad şi Damasc şi rebelii sirieni moderaţi.