Grup neonazist, suspectat de crime în Germania
Parchetul federal german a anunţat că doi bărbaţi au fost arestaţi în cadrul unei anchete asupra unui grup neonazist, suspectat de comiterea a aproximativ zece crime în perioada 2000 - 2006.
Articol de Ionuţ Dragu, 15 Noiembrie 2011, 11:42
Doi suspecţi au fost arestaţi în Germania în cadrul unei anchete asupra unui grup neonazist, suspectat de comiterea a aproximativ zece crime în această ţară, a anunţat parchetul federal, citat de AFP.
Arestările intervin în timp ce o parte a presei şi mai mulţi oficiali politici îşi pun întrebări cu privire la eventuala implicare a serviciilor de informaţii, care ar fi folosit suspecţii ca informatori infiltraţi în mişcarea neonazistă.
"Rudele victimelor pot fi sigure că statul de drept va face tot posibilul pentru a afla substraturile acestei afaceri.
"Este vorba fără îndoială de forma cea mai abjectă de extremism de dreapta şi faptul că aceasta se întâmplă în ţara noastră ne umple de ruşine", a declarat cancelarul german, care a cerut rezolvarea acestui caz în numele victimelor.
Arestarea lui Holger G., în vârstă de 37 de ani, are loc după cea a lui Beate Z., în vârstă de 36 de ani, la dimiciliul căruia anchetatorii au găsit un pistol care a servit, potrivit analizelor balistice, la comiterea a nouă crime ale căror victime au fost cetăţeni străini, în restaurante unde se serveşte kebab, în perioada 2000-2006.
În cursul săptămânii, poliţia a confiscat un alt pistol, arma de serviciu a unui poliţist ucis cu un glonţ în cap în 2007 la Heilbronn (sud-vest), o crimă care nu a fost elucidată până în prezent.
Această armă a fost descoperită în rulota a doi bărbaţi, Uwe B. şi Uwe M., prieteni vechi ai lui Beate Z, găsiţi morţi în vehiculul lor.
Holger G. este suspectat că face parte din grupul intitulat "Clandestinitate naţional-socialistă" (NSU), căruia i-ar fi aparţinut şi ceilalţi trei bărbaţi.
Acesta le-ar fi oferit susţinere logistică, permiţându-le să folosească paşaportul şi permisul său de conducere, iar anchetatorii încearcă să afle în prezent dacă el a participat activ la crimele de care sunt suspectaţi ceilalţi trei, potrivit parchetului federal.
Existenţa unei posibile reţele de ucigaşi ai extremei drepte suscită reacţii vehemente în Germania, iar unele ziare folosesc deja expresia "Facţiunea Armata Maro", aluzie la o grupare teroristă de extremă stânga, "Facţiunea Armata Roşie" (RAF), care a comis circa 30 de crime în ţară între 1970 şi anii '90.