Grup de lucru în Ungaria privind o nouă ieftinire a utilităţilor
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Naţionale, János Fónagy, a declarat că o decizie privind o nouă reducere a tarifelor la utilităţi ar putea fi luată în ianuarie.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 08 Ianuarie 2014, 10:41
Autorităţile ungare aşteaptă concluziile unui grup de lucru, pentru a reduce încă o dată tarifele la utilităţi.
Anul trecut, preţurile la energia electrică şi termică, precum şi la gazele naturale livrate populaţiei, au fost diminuate cu aproximativ 20%.
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Naţionale, János Fónagy, a declarat într-o emisiune a postului public de radio din Ungaria, că o decizie privind o nouă reducere a tarifelor la utilităţi ar putea fi luată chiar luna aceasta.
El a afirmat că un grup de lucru, înfiinţat recent, urmează să trimită Guvernului propunerile sale în această privinţă.
Oficialul ungar a precizat că, în prezent, se analizează situaţia pentru a se decide în cazul căror servicii, cu câte procente şi de la ce dată să fie aplicate noile reduceri.
Ajustările de tarife la utilităţi ar putea avea loc cu doar câteva luni înainte de viitoarele alegeri legislative din Ungaria, unde actualul partid de guvernământ, FIDESZ, conduce detaşat în preferinţele alegătorilor.
Naţionalizare în masă
Parlamentul ungar a adoptat în martie 2013 un amendament legislativ care le interzice companiilor de utilităţi energetice să includă unele taxe şi accize în preţul plătit de consumatori.
Adoptarea amendamentului a survenit după ce primul ministru ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasă" o decizie a unui tribunal din Ungaria de a da câştig de cauză companiilor energetice împotriva măsurii guvernului de a reduce preţul gazelor naturale.
Executivul de la Budapesta a impus, în ianuarie 2013, reduceri de preţuri de 10% companiilor din energie.
În Ungaria, sectorul de utilităţi este deţinut în cea mai mare parte de companii străine, cei mai importanţi jucători fiind concernele germane RWE şi E.ON AG şi cele franceze GDF şi EDF.
Guvernul condus de Viktor Orban a răscumpărat în august 2012 pachetul de 21% din acţiunile companiei petroliere ungare MOL de la compania rusă Surgut şi un pachet de 74% din acţiunile producătorului de componente auto Raba.
"Am răscumpărat acţiunile MOL de la ruşi, am răscumpărat unele companii de distribuţie a apelor de la francezi, vom răscumpăra şi E.ON de la germani", declara la acea dată premierul Viktor Orban.