Grevă generală în Spania
Spania este împărţită în două: pe de o parte sindicatele, cu proteste în toate domeniile, pe de altă parte guvernul, patronii şi persoanele fizice autorizate care au ales să deschidă magazinele.
29 Martie 2012, 19:00
Marile centrale sindicale critică reforma aprobată de guvernul de dreapta, condus de Mariano Rajoy, şi în special uşurinţa de a concedia, flexibilitatea privind orarul şi salariile în funcţie de beneficiile firmei sau în administraţie reducerea de personal şi de bugete.
În cursul dimineţii s-au înregistrat şi incidente cu ciocniri între poliţie şi pichetele sindicale.
Au fost arestate câteva zeci de persoane şi câţiva poliţişti au fost răniţi uşor. În transporturi, la orele de vârf, se circulă în proporţie de 30 sau 35%, iar în aeroporturi şi porturi se asigură un minim de servicii.
Greva generală din Spania a scos în stradă mii de persoane în toată ţara, începând cu ora 12.00, salariaţi obişnuiţi, profesori, imigranţi, şomeri, toţi revendică drepturile pierdute o dată cu reforma guvernului Mariano Rajoy.
"Ce mă doare cel mai tare este că această criză trebuie să o rezolvăm noi, cei de jos, nu cei de sus. Cred că e momentul să ne mişcăm. Nu am făcut-o de prea mult timp şi am ajuns la criză. Noi suferim cel mai mult şi pierdem drepturi câştigate cu greu de părinţii şi bunicii noştri. Acum ne taie din salarii şi ne reduc orarul de muncă. Mi se pare oribil să nu se mai ţină cont de contractele colective de muncă. Practic, suntem la dispoziţia patronilor".
"Există şi patroni conştienţi de ceea ce se întâmplă şi vor ca angajaţii lor să simtă beneficiile la salariu. Librăria noastră este închisă astăzi pentru că şeful nostru este împotriva reformei şi vrea să fim mulţumiţi, să muncim corect şi să fim plătiţi. Suntem profesionişti. Suntem librari, nu simpli vanzători de carte şi avem nevoie de salarii corecte".
"La liceul nostru am avut un program de primire şi integrare pentru elevii străini. Copiii români s-au putut integra în şcoală foarte bine, în timp record, pentru că am avut unul sau doi profesori de sprijin, care îi învăţau limba spaniolă în cinci sau şase luni pentru a se integra bine în şcoală. Acum, din cauza reducerilor de personal, nu mai putem face nimic. Am pierdut această facilitate. Nu putem face nimic pentru copiii din România, Polonia, Africa sau Asia. Cei mai vulnerabili plătesc această criză. De aceea suntem aici", spune Matias, profesor de liceu şi purtător de cuvânt al unei platforme care apără şcoala publică.
Video: Grevă generală în Spania. Sursa: Reuters.
Unul dintre puţinii români care a participat la proteste este Gheorghe Găinar, preşedintele unei asociaţii din oraşul Alcalá de Henares, unde trăiesc peste 20.000 de romani.
"Cu siguranţă afectează atât spaniolii, cât şi românii care lucrează. Opinia mea este că românii sunt inexistenţi aici, nu ştiu ceea ce înseamnă manifestări, nu ştiu ceea ce înseamnă a-şi apăra drepturile şi libertăţile lor. Bănuiesc că aţi observat că nu sunt români la această manifestare a grevei generale. Nimeni nu-ţi dă nimic dacă nu munceşti şi dacă nu lupţi pentru drepturile tale", a spus Gheorghe Găinar.
Deşi greva de joi nu pare să modifice poziţia guvernului, sindicatele revendică stabilitate şi crearea de locuri de muncă.
Guvernul a recunoscut că pe termen scurt reforma în vigoare nu va activa economia, astfel încât firmele să creeze noi posturi şi prevede că până la sfârşitul anului încă 600.000 de oameni îşi vor pierde locul de muncă, adăugându-se la cei 5,3 milioane de şomeri.