Grevă generală cu incidente în Spania
Zeci de mii de persoane s-au strâns mircuri pe străzile din centrul capitalei spaniole, pentru a pune capăt unei zile de proteste în toată ţara. Sindicatele din Spania au criticat reformele guvernului Zapatero.
30 Septembrie 2010, 11:19
Zeci de mii de persoane s-au strâns în centrul Madridului la finalul unei zile de proteste.
Sindicatele din Spania au criticat reformele guvernului Zapatero şi speră să obţină modificarea legii care a schimbat condiţiile de muncă într-o ţară unde somajul este de 20%, iar speranţele pentru ieşirea din criză sunt destul de îndepartate.
Considerată de sindicate un succes, greva a fost apreciată de guvern ca având un efect moderat şi cu o participare inegală, în funcţie de sectorul de activitate.
Aproape 100 de persoane reţinute, incidente la Madrid, Valencia, Sevilla, Zaragoza, munţi de gunoaie, porturi paralizate, zboruri anulate, magazine închise de teama greviştilor, răniţi, ciocniri între poliţia regională din Barcelona cu anarhiştii – aşa arată greva generală din 29 septembrie din Spania.
Manifestaţii in 100 de oraşe ale ţării şi succes incontestabil, spun sindicatele care au organizat greva generală.
Acestea critică reforma pieţei muncii şi politica de austeritate impusă de un guvern care a redus protecţia socială şi ii favorizeaza pe patroni.
Ignacio Toxo, liderul sindicatului Comisiones Obreras spune că reforma, în vigoare de doua luni şi singurul efect este o creştere a numărului de contracte temporare.
"În domeniul industriei, greva a fost sprijinită de 90 la sută dintre salariaţi, însă în sectorul serviciilor, majoritatea a desfăşurat o zi de activitate normală. De altfel, asociaţiile micilor intreprinzători, persoanele fizice autorizate, patronatele spun ca greva este un insucces total" mai spune Ignacio Toxo .
Incidente soldate cu răniţi şi reţineri
Protestele au început la miezul nopţii şi greviştii au reuşit să paralizeze activitatea în special la fabricile de maşini, în porturi şi în tipografii, astăzi presa fiind tiparită în ediţii reduse.
Şi angajaţii televiziunilor publice regionale au protestat la Madrid şi Barcelona, refuzând să se prezinte la muncă.
Incidente s-au inregistrat în aproape toate oraşele mari, iar confruntările s-au soldat cu răniţi şi reţinuţi.
Ministrul muncii, Celestino Corbacho, însărcinat de guvern să dea detalii presei privind desfăşurarea grevei, a informat că în administraţia centrală 8 la sută dintre angajaţi nu au venit la muncă, iar in cea locală, 12 procente au sprijinit greva.
A cincea grevă generală de proporţii din democraţia spaniolă şi prima pe care guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, aflat la al doilea mandat, a fost nevoit sa o înfrunte, nu va modifica reforma pe piaţa muncii, asa cum speră sindicatele, după cum au spus în aceste zile reprezentanţii executivului spaniol.