Grevă feministă fără precedent în Spania
Peste 5 milioane de persoane au cerut egalitate salarială şi au denunţat hărţuirile şi violenţa la care sunt supuse femeile
09 Martie 2018, 01:44
Sub lozinca "Dacă noi ne oprim, lumea se opreşte cu noi", femeile revendică egalitatea privind salariile, încetarea violenţei de gen, spargerea aşa-numitului acoperiş de sticlă ce le împiedică să ajungă în posturi de conducere şi împărţirea sarcinilor domestice cu bărbaţii.
Româncele din Spania cred însă că 8 Martie este o zi de sărbătoare, nu neapărat una a revendicărilor. : "Este o zi dedicată femeilor. De multe ori poate bărbaţii se simt aşa un pic daţi la o parte, dar eu zic că este super ok, adică este ziua femeilor, o zi delicată".
La manifestaţiile de ieri, au participat şi ziaristele din Spania, care au cerut egalitate de drepturi în conducerea redacţiilor de ştiri şi o prezenţă mai mare a femeilor la mesele rotunde televizate. Prezentatoarele de ştiri şi de emisiuni de la radiouri şi televiziuni au lipsit de la program, susţinând astfel revendicările tuturor femeilor.
Pentru că peste 50% din şomerii din Spania sunt femei şi pentru a reduce discriminarea privind accesul pe piaţa muncii, Ministerul Sănătăţii şi al Egalităţii a convins lumea afacerilor să accepte aşa-numitul curriculum vitae anonim sau orb, care să nu conţină date privind sexul sau vârsta aplicantului.
Ministrul Dolors Montserrat, ieri, într-un interviu acordat postului de radio Cadena SER.
Dolors Montserrat: "Guvernul şi eu însămi am impulsionat biografia anonimă, care este un avantaj atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, indiferent de vârstă. De exemplu, o femeie care caută un loc de muncă şi poate este la vârsta maternităţii poate nici măcar nu are şansa să ajungă la interviu. De curând, am întâlnit o femeie în vârstă de 51 de ani aflată de trei ani în şomaj pe care firma de recrutare a sfătuit-o să şteargă toate datele din curriculum vitae şi să prezinte o biografie anonimă".
Sindicatele spaniole atrag atenţia că diferenţele de salarii între femei şi bărbaţi sunt cauzate de faptul că munca femeilor nu este apreciată, situaţie care duce la o protecţie socială deficitară, ce se poate prelungi până la vârsta pesionării. Pentru că femeia îşi asumă cea mai mare parte din sarcinile în casă şi de îngrijire a copiilor, multe companii preferă să angajeze bărbaţi. Femeile mai denunţă şi lipsa oportunităţilor de a avea o slujbă bine plătită şi de a putea oferi în acelaşi timp o educaţie şi o îngrijire adecvate copiilor lor.