Grevă a piloţilor companiei Lufthansa
Pe Aeroportul Henri Coandă - Otopeni sunt anulate peste jumătate dintre zborurile companiei.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 22 Februarie 2010, 15:16
Greva piloţilor de la compania aeriană Lufthansa a dus la anularea a 7 dintre cele 12 curse ale companiei de pe Aeroportul Henri Coanda Otopeni.
Greva celor 4.500 de piloţi afectează grav traficul aerian în Germania şi se preconizează că ar putea dura până joi, în condiţiile în care încercarea guvernului de a media conflictul de muncă s-a soldat cu un eşec.
Potrivit sindicatului Cockpit, este cel mai de amploare protest de acest tip din istoria concernului german.
Între conducerea Lufthansa şi reprezentanţii piloţilor nu au mai avut loc contacte de la demararea grevei.
Compania acuză sindicatul Cockpit că poartă întreaga responsabilitate pentru efectele serioase pe care acest conflict le va avea asupra grupului, a clienţilor şi a economiei germane.
Lufthansa are un plan de urgenţă prin care ar putea salva, cu ajutorul partenerilor săi externi, 1.000 din cele 1.800 de zboruri pe care le efectuează zilnic. Programul de urgenţă nu va putea fi însă respectat.
Deja au început să fie anulate zboruri în cadrul acestuia. În grevă se află peste 4.000 de piloţi de la Lufthansa, de pe cursele cargo şi de pasageri, dar şi cei de la compania German Wings, parte a gigantului aerian german.
Piloţii cer majorări salariale de 6,4%, garantarea locurilor de muncă şi evitarea trimiterii lor la companii low cost din alte ţări care aparţin concernului, unde condiţiile salariale sunt mai proaste.
Conducerea Lufthansa a anunţat că ar fi gata să ofere garanţii de păstrare a locurilor de muncă până în 2012 sau chiar 2014, dacă piloţii vor fi de acord să renunţe la majorări salariale în următoarele 12 luni.
Un pilot începător câştigă la Lufthansa 75.000 de euro/an, un căpitan de zbor începe de la 115.000 şi poate ajunge la 260.000 de euro anual, iar căpitanii de zbor care îi verifică pe ceilalţi piloţi câştigă cam 315.000 brut în fiecare an.
O altă problemă majoră o constituie pretenţia sindicatului de a avea un cuvânt de spus în stabilirea rutelor de zbor şi a echipajelor.
Lufthansa respinge ferm această cerere şi susţine că nu va relua negocierile cu piloţii atât timp cât această solicitare nu este înlăturată.
Sindicatul Cockpit ameninţă între timp că va continua grevele şi după aceste patru zile. Managementul Lufthansa va informa în această seară în legătură cu efectele grevei şi pierderile suferite după prima zi de proteste.