Greenpeace: Proiectul acordului UE - SUA(TTIP) conține elemente șocante
Greenpeace cere încetarea imediata a negocierilor si declanșarea unei dezbateri privind acest acord.
05 Mai 2016, 15:10
Greenpeace Olanda a publicat săptămâna aceasta o serie de documente din dosarul negocierilor privind acordul de comerț dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, așa numitul TTIP.
Greenpeace cere încetarea imediata a negocierilor si declanșarea unei dezbateri privind acest acord, pe baza documentelor care trebuie făcute imediat publice.
Dezvăluirile Greenpeace fac aproape imposibila încheierea unui acord intre UE si statele unite înainte de finalul acestui an, când își încheie mandatul președintele Barack Obama.
De ce este periculos acordul in aceasta forma a explicat pe scurt, pentru Radio Romania, Faiza Oulahsen de la Greenpeace Olanda.
Documentele publicate de Greenpeace înseamnă aproximativ jumătate din textul acordului așa cum arata el înainte de cea de-a 13 runda de negocieri intre Uniunea Europeana si Statele unite. „Si am găsit acolo elemente șocante”, mi-a spus Faiza Oulahsen:
„In special doua elemente sunt șocante. In primul rând sunt amenințate standardele noastre privind protecția mediului, securitatea alimentara, sănătatea – toate acestea aproape ca vor dispărea. Promisiunile comisiei europene se dovedesc astfel false. In al doilea rând, democrația noastră este amenințată. Prin semnarea acestui acord am da voie statelor unite sa se amestece in treburile noastre, va lua locul cetățenilor noștri.”
Faiza Oulahsen si Greenpeace atrag atenția ca acest acord, pe care il știm sub denumirea de TTIP ne poate atinge viața de toate zilele, de la medicamentele de care avem nevoie si mâncarea din farfurie pina la crema de fata si șamponul pentru par.
„Sa va dau un exemplu de standarde de calitate diferite intre Europa si Statele Unite. Uniunea Europeana are o lista cu 1300 de substanțe interzise in producția de alimente, lista americanilor cuprinde numai 90. Astfel, produse pentru care s-au folosit substanțe interzise in UE, dar nu in Statele Unite ar putea ajunge pe rafturile din Europa. Exista substanțe pe care in Europa nu ai voie sa le folosești nici măcar intr-un covor pentru yoga, iar in america se regăsesc in produse alimentare. Va puteți imagina ca ați putea cumpăra așa ceva in viitor?”, adăugat Faiza Oulahsen.
Greenpeace spune ca nu este împotriva unui acord de comerț ca atare, însă negocierile trebuie sa fie transparente si in nici un caz nu trebuie renunțat la standardele ridicate ale Uniunii Europene:
„Opriți negocierile, faceți publice toate documentele ținute secrete pina acum si începeți dezbaterea. Oamenii au dreptul sa știe ce se negociază in numele lor”, a încheiat Faiza Oulahsen, șefa de campania la Greenpeace Olanda.
AUDIO: Interviu cu Faiza Oulahsen de la Greenpeace Olanda.