GRECO: Există elemente negative care trenează în România
Lupta anticorupţie nu a înregistrat niciun progres, de la ultimul raport GRECO, în ce-i priveşte pe membrii Parlamentului, arată documentul publicat joi.
Articol de Bogdan Isopescu, 08 August 2024, 17:23
Lupta anticorupţie din România nu a înregistrat niciun progres în ce-i priveşte pe membrii Parlamentului, de la ultimul raport GRECO, după ce până atunci fuseseră implementate satisfăcător opt din cele 13 recomandări făcute în 2015.
Aceasta este concluzia raportului publicat astăzi, în care Comitetul anticorupţie din cadrul Consiliului Europei semnalează că există elemente negative care trenează în România.
Recomandările GRECO se refereau la măsuri anticorupție care vizează parlamentarii, judecătorii și procurorii.
În ceea ce privește membrii Parlamentului, GRECO concluzionează că este regretabil că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește cele cinci recomandări restante de la ultimul raport de conformitate.
Este important ca transparența procesului parlamentar să fie îmbunătățită și ca utilizarea procedurilor de urgență să fie redusă.
Conflictele de interese și regulile pentru interacțiunea cu lobbyștii trebuie încă introduse și, de asemenea, trebuie instituit un sistem de consiliere independentă pentru ca deputații să fie asistați în chestiuni legate de integritate.
În privința judecătorilor și a procurorilor, raportul observă eforturile pozitive depuse pentru creșterea rolului Consiliului Suprem al Magistraturii și al Inspectoratului Judiciar în răspunsul la riscurile pentru integritatea judecătorilor și procurorilor.
Raportul salută, de asemenea, faptul că s-au luat măsuri legislative pentru asigurarea unei independențe mai mari a procurorilor.
Totuși, se arată în raport, recomandările GRECO priveau, de asemenea, claritatea și previzibilitatea în ceea ce privește răspunderea judecătorilor și procurorilor pentru erori judiciare.
GRECO ia act, totuși, de faptul că aceste modificări sunt în curs de desfășurare, pe baza analizei unui grup de experți români, care a abordat și recomandările restante ale Comisiei de la Veneția.