Grecii "trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză"
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a insistat că respectă democraţia din Grecia, dar vrea să se asigure că grecii înţeleg că situaţia actuală e cauzată de politicile din trecut şi ea nu putea continua.
16 Mai 2012, 17:08
Preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri că în Grecia urmează un scrutin istoric, iar alegătorii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză.
"Angajamentele trebuie respectate, la fel ca şi democraţia, iar actualul program de reforme şi măsurile de austeritate sunt singura alternativă pentru revenirea economică a ţării" a spus Jose Manuel Barroso.
La fel de categoric, în aceeaşi declaraţie, Jose Manuel Barroso le-a cerut liderilor europeni să accepte şi să aplice măsurile care pot duce la creştere în paralel cu cele de stabilizare fiscală.
Preşedintele Comisiei a dorit să transmită cele două mesaje înainte de plecarea în Statele Unite la reuniunea G8.
Şedinta de miercuri a Colegiului Comisarilor a fost dedicată măsurilor de creştere, iar tema Greciei a fost discutată telephonic cu noul preşedinte al Franţei.
"E foarte important să le spunem prietenilor noştri greci că suntem pregătiţi să lucrăm împreună pentru a profita de toate posibilităţile oferite Greciei, dar orice deviere de la angajamentele luate în comun nu e posibilă şi nu va fi acceptată de celelalte 16 ţări din zona euro", a declarat Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene a insistat că respectă democraţia din Grecia, dar vrea să se asigure că grecii înţeleg că situaţia actuală e cauzată de politicile din trecut, că ea nu putea continua şi că solidaritatea europeană şi programul de asistenţă permit Greciei să îşi revină.
"Creşterea economică e miza întregii Europe", a adăugat Jose Manuel Barroso şi liderii europeni trebuie să ia hotărârea aplicării măsurilor.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Monica Chihaia, noile alegeri legislative din Grecia vor avea loc la 17 iunie.
Până atunci, ţara va avea un guvern interimar care va gestiona afacerile curente.
Aceste alegeri se vor desfăşura după mai puţin de două luni de la cele din 6 mai, în contextul neînţelegerilor politice pe tema măsurilor de austeritate cerute de creditorii ţării.
Soluţiile avansate de preşedintele Comisie Europene
Măsurile numeroase pe care Comisia le-a formulat deja sunt "soluţii viabile" şi, a subliniat Jose Manuel Barroso, încep să prindă teren printre politicienii europeni şi au sprijinul Parlamentului European.
"E timpul deci să cădem de acord cu privire la aceste propuneri, e timpul să luam decizii. Propunerile există şi pot debloca investiţii care creeză locuri de muncă şi pot duce la creşterea cererii într-un timp relativ scurt", a mai spus Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Comisie Europene a enumerat ca o posibilă soluţie combaterea eficientă a evaziunii fiscale, temă la care a precizat că două state membre au blocat acordarea mandatului ca Uniunea să negocieze pe o singură voce cu terţii.
Taxa pe tranzacţiile financiare este o altă propunere respinsă de unele state membre, a mai spus Jose Manuel Barroso.
Alte soluţii enumerate de preşedintele Comisie Europene sunt emiterea de obligaţiuni destinate investiţiilor europene, majorarea capitalului Băncii Europene de Investiţii şi folosirea mai bună a fondurilor structurale.
Iniţiativa de creştere economică a Comisiei Europene va fi prezentată liderilor din statele membre la Consiliul programat pentru luna iunie.