Grecii își decid soarta
Cererea premierului grec, de organizare a unui referendum pe tema propunerilor de reformă, este dezbătută de parlament.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 27 Iunie 2015, 14:37
Parlamentul Greciei dezbate cererea premierului Alexis Tsipras, de organizare a unui referendum pe tema propunerilor de reformă, făcute de creditori în schimbul deblocării ajutorului financiar internaţional.
Tsipras susţine, că poporul trebuie să decidă dacă acceptă condiţii pe care el le-a descris drept umilitoare.
Opoziţia l-a acuzat însă, că fuge de răspundere şi i-a cerut demisia pentru că riscă să împingă ţara înafara Uniunii Europene.
De la aceste premise a pornit dezbaterea parlamentară.
Executivul va afla dacă are sau nu sprijin de aici mai departe. Este un moment extrem de tensionat şi, desigur, riscant.
Guvernul poate ieşi mai puternic sau nu, Grecia va putea fi salvată, în perspectiva europeană sau nu, cert este, că, pentru poporul grec, anii ce vor urma, indiferent de finalitatea acestor demersuri, vor fi extrem de dificili. Sigur, pe termen lung, perspectivele diferă.
Cert este, că, după cinci luni de negocieri, eşuate din cauza imposibilităţii de a se găsi, iată, o cale de compromis, Guvernul a ales, aseară, ca decizia finală să fie luată de popor, întrebarea la grecii sunt chemaţi să răspundă, aşadar, duminică, 5 iulie, este dacă aprobă sau nu propunerile înaintate de instituţii, propuneri care includ măsuri cu care conducerea politică a ţării a declarat, că nu poate fi de acord.
La această oră, în plenul Parlamentuluil, după ce premierul a prezentat motivele şi argumentele acestei decizii, este rândul liderilor partidelor politice să-şi exprime punctele de vedere, foarte dure declaraţiile opoziţiei, nici vorbă de consens naţional - aşa cum recomanda preşedintele republicii.
Între timp, să spunem, tehnic vorbind, referendumul este în aer, pentru că organizarea acestuia încalcă prevederile legale în ceea ce priveşte marja de timp ce trebuie asigurată, apoi, anumite condiţii fundamentale, cum ar fi alegerea membrilor comisiilor, tipărirea buletinelor şi nu în ultimul rând cele 50 de milioane de euro necesare, potrivit estimărilor, care nu există.