Grecia::Taxe şi impozite mai mari de la an la an
O persoană a lucrat 179 de zile din 2025 pentru a-şi acoperi taxele şi impozitele, cu două zile mai mult decât în 2023.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Ianuarie 2025, 23:30
În Grecia, taxele şi impozitele cresc de la un an la altul. O persoană trebuie acum să lucreze 179 de zile din an pentru a-şi acoperi taxele şi impozitele datorate statului, iar aceasta înseamnă cu două zile mai mult decât în 2023.
Corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou, a transmis de la Atena, că potrivit informaţiilor publicate de Centrul pentru Liberalism modern din Grecia, în 2024 grecii au lucrat 179 de zile pentru a acoperi taxele şi impozitele datorate statului, ceea ce reprezintă cu două zile mai mult decât în anul 2023. Ziua care urmează după această perioadă este cunoscută sub denumirea de "Ziua libertăţii fiscale", care marchează momentul din an în care cetăţenii încep să muncească pentru propriile lor venituri, după ce şi-au achitat obligaţiile fiscale.
În acelaşi timp, veniturile statului din taxe şi impozite, dar şi din accize, au înregistrat în Grecia o creştere de 5,2%, ceea ce poate reflecta atât o creştere a bazei de impozitare, cât şi o posibilă îmbunătăţire a conformării fiscale a cetăţenilor greci. Inflaţia-record, trecerea la plăţile electronice şi implementarea unor cote de impozitare extrem de ridicate pe bunuri şi servicii, cu un TVA de 24%, au ridicat ponderea impozitelor indirecte la cote fără precedent, de peste 60%. Aceste date subliniază povara fiscală semnificativă asupra contribuabililor greci şi importanţa dezbaterilor privind eficienţa cheltuielilor publice şi a reformelor fiscale.
Impozitele indirecte au fost principala sursă de venituri fiscale de-a lungul istoriei moderne a Greciei şi, din păcate, continuă să fie şi astăzi. Este o realitate că, pe baza rapoartelor europene, Grecia are unul dintre cele mai mari venituri din impozite indirecte, din cauza cotelor ridicate. Impozitul indirect este un model de impozitare nedrept din punct de vedere social, întrucât împovărează toţi cetăţenii, indiferent de veniturile lor, în timp ce protecţia lor în sfera economiei reale aduce efecte adverse.
Grecia se află astăzi pe locul 11, potrivit datelor Eurostat, în privinţa raportului dintre veniturile indirecte, precum cele de la import, accize şi TVA, şi produsul intern brut. Veniturile din TVA reprezintă circa 21,6% din produsul intern brut, cu un trend ascendent.