Grecia susţine consolidarea cooperării la Forumul Mediteranei de Est pt Gaz
EuroAsia Interconnector este un proiect de interes comun al UE şi vizează interconectarea electrică a sistemelor de transport de electricitate din Cipru, Grecia și Israel.
Articol de Radio România Actualităţi, 14 Octombrie 2022, 23:59
La Forumul Mediteranei de Est pentru Gaz, la care au participat vineri miniştrii energiei din Gecia, Cipru, Egipt şi Iordania, a fost analizat rolul pe care îl poate avea această zonă geografică privind aprovizionarea şi distribuţia de hidrocarburi pentru asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene.
Grecia a ratificat statutul Forumului Mediteranei de Est pentru Gaz în 2021 şi susţine cu fermitate consolidarea cooperării.
Corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou a transmis detalii de la Atena, și a precizat că ministrul grec al energiei şi mediului, Kostas Skrekas, a participat ieri la forumul de la Nicosia împreună cu omologii din ţările de la Mediterana de Est.
Michaela Lambrinidou: La lucrările formului au participat ca observatori reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai SUA şi ai Uniunii Europene, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, scopul lucrărilor fiind examinarea rolului pe care îl poate juca Mediterana de Est la securitatea energetică a Uniunii Europene. La Palatul Prezidenţial de la Nicosia a avut loc ceremonia de deschidere a lucrărilor de construcţie a proiectului EuroAsia Interconnector pe relaţia Cipru-Creta, în prezenţa preşedintelui Republicii Cipru, Nikos Anastasiades. EuroAsia Interconnector este un proiect de interes comun al Uniunii Europene şi vizează interconectarea electrică a sistemelor de transport de electricitate din Cipru, Grecia şi Israel, dar şi din celelalte participante. Sistemul va fi format din cabluri submarine care vor transporta curent continuu, având o capacitate iniţial de 1.000 de MW, în prima fază şi de 2.000 de MW în faza a doua şi o lungime de 898 de kilometri la o adâncime maximă submarină de 3.000 de metri. Costul total al interconexiunii Cipru-Grecia-Israel se ridică la 2,5 miliarde euro, din care 1.575.000 euro acoperă relaţia Cipru-Creta, iar restul de aproximativ un milion Cipru-Israel. Proiectul, dincolo de faptul că va stopa izolarea energetică a Ciprului, evidenţiază importanţa cooperarii tripartite Cipru-Grecia-Israel în domeniul energetic. Proiectul a fost aprobat pentru a primi o finanţare de 657 de milioane euro de la mecanismul pentru interconectare a Europei şi a fost inclus în proiectul ”Cipru - Mâine”, pentru a primi o finanţare valoare de 100 de milioane euro din mecanismul de redresare şi rezilienţă. Grecia a ratificat statutul forumului Mediteranei de Est pentru Gaz în 2021 şi susţine cu fermitate consolidarea cooperării între toate ţările din estul Mediteranei, dorind să creeze legături cât mai strânse care să permite tuturor ţărilor utilizarea potenţialului energetic al regiunii. În condiţiile în care ţările din estul Mediteranei se confruntă cu provocări comune în sectorul energetic, precum nevoia de diversificare a resurselor şi rutelor energetice şi securitatea aprovizionării cu energie, cooperarea multilaterală este o nevoie imperativă pentru modernizarea şi dezvoltarea de noi infrastructuri energetice atât de costisitoare.