Grecia, studiu de caz în sesiunea inaugurală a PE
Pornind de la sitiuaţia delicată a Greciei, preşedintele Consiliului European a spus că strategia europeană pentru viitor "trebuie să se bazeze pe unitate".
Articol de Claudia Marcu, 25 Februarie 2010, 09:43
O dezbatere pe tema situaţiei din Grecia, dar şi a viitoarei strategii a Europei 2020, a deschis mini-sesiunea Parlamentului European, reunit pentru două zile la Bruxelles.
Pentru prima dată de la învestirea în funcţie, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a adresat plenului Parlamentului raportând despre rezultatele întâlnirii formale a liderilor europeni din 11 februarie.
Deşi a fost doar o întâlnire informală, rezultatele acesteia au stârnit interesul eurodeputaţilor, problemele din zona euro fiind încă sensibile.
Plecând de la situaţia din Grecia, dezbaterea a alunecat mai mult spre elaborarea Strategiei 2020, mai ales că săptămâna viitoare Comisia Europeană va adopta o propunere concretă privind urmaşa strategiei de la Lisabona, pentru dezvoltarea economică susţinută şi locuri de muncă.
Strategia în sine nu a fost una greşită, modul de aplicare a fost însă defectuos, au spus eurodeputaţii, iar situaţia Greciei este cel mai bun exemplu, au insistat liberalii europeni.
Grecia nu este singura ţară "cu probleme"
Grupul Popular European a atras atenţia că Grecia nu este singura ţară cu probleme, şi că nu trebuie aşteptat ca situaţia să se înrăutăţească în zona euro.
Măsurile pe termen scurt şi mediu sunt la fel de importante la fel ca cele pe termen lung, au subliniat socialiştii.
Pe scurt, este nevoie de o strategie ambiţioasă pentru următorii 10 ani, care să cuprindă o guvernare economică, au adăugat liberalii prin vocea preşedintelui de grup, Guy Verhofstadt.
Unitate - da, dar pe mai multe planuri
"Este un non sens să avem uniune monetară fără uniune economică, socială şi politică, iar Grecia este dovada acestui non sens, a declarat Guy Verhofstadt, în plenul Parlamentului European", a spus Guy Verhofstadt.
Viitoarea strategie trebuie să ţină cont de provocările cu care Europa se confruntă, fie că vorbim de îmbătrânirea populaţiei, de sărăcie, de securitate energetică sau de schimbări climatice. În acest context, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a pledat pentru unitate.
"Că vreţi să-i spuneţi o coordonare mai bună, o guvernare mai bună sau un guvern economic, până la urmă cheia succesului este angajamentul comun", a spus Herman Van Rompuy.
Un punct de vedere împărtăşit şi de preşedintele Comisiei Europene.
"Abordarea europeană este necesară nu pentru a transfera puterea la Bruxelles, nu aceasta este intenţia, ci pentru a ajuta implementarea reformelor indispensabile societăţile noastre", a adăugat Jose Manuel Barroso.
În timp ce la Bruxelles se analiza situaţia economică a Greciei, marile sindicate elene au chemat la grevă generală pentru a proteste împotriva îngheţării salariilor, măririi unor taxe şi a altor măsuri preconizate de Guvernul de la Atena, pentru a depăşi criza financiară şi bugetară fără precedent.
De la miezul nopţii trecute, transporturile aeriene şi maritime, precum şi cele feroviare, au fost practic, toate întrerupte.