Grecia studiază protocoale de siguranţă sanitară pentru hoteluri
Turismul, conform datelor din 2018, contribuie cu 9,7% la PIB-ul și la ocuparea forței de muncă din Zona Euro. În Grecia, în 2019, a generat în mod direct 13% din PIB.
Articol de Sergiu Şteţ, 29 Aprilie 2020, 22:01
TUV Austria, TUV Hellas, SGS Hellas şi Cosmocert sunt cele patru companii de management al calităţii cărora Asociaţia Companiilor Turistice Greceşti le-a atribuit sarcina de a elabora planuri integrate de siguranţă sanitară şi de funcţionare pentru hoteluri şi alte unităţi de cazare, ajutând astfel la eforturile întreprinse în colaborare cu autorităţile sanitare şi cu guvernul Greciei pentru găsirea unei modalităţi de repornire a turismului.
Cele patru companii, care îşi oferă serviciile în mod gratuit, vor preda aceste planuri până la mijlocul lunii mai, astfel încât până la sfârşitul lunii să se poată ajunge la un acord cu echipa ştiinţifică ce gestionează pandemia în Grecia pentru ca hotelurile cu funcţionare permanentă să poată fi redeschise la începutul lunii iunie, iar o lună mai târziu să fie redeschise şi hotelurile sezoniere.
Dar nu toţi hotelierii doresc să deschidă în condiţii de hoteluri-spitale, după cum s-au exprimat ei, preferând mai degrabă să nu deschidă deloc. Continuă însă să existe o distanţă mare între poziţiile oamenilor de ştiinţă şi cele ale mediului de afaceri cu privire la principala problemă, şi anume când se va permite intrarea vizitatorilor străini în ţară şi în ce condiţii.
Acest lucru a fost evident şi la prima întâlnire dintre toţi factorii implicaţi, realizată luni seara, printr-o teleconferinţă extinsă, prezidată de ministrul grec al turismului, Haris Theoharis.
Între timp, Asociaţia Companiilor Greceşti de Turism împreună cu asociaţiile corespondente din Germania, Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft, din Italia, Federturismo Confindustria, şi din Norvegia, Norwegian Tourism Partners, a trimis şefului nou-înfiinţatei comisii a turismului a Uniunii Europene, Thierry Breton, şi către toţi membrii acesteia, precum şi vicepreşedintelui UE, Margaritis Schinas, o scrisoare în care caracterizează drept imperativă necesitatea unui sprijin pe orizontală pentru domeniul turismului, atât la nivel european, cât şi naţional, şi mai ales imediat, încă din al doilea semestru al anului 2020, fără a aştepta instrumentele noului pachet 2021 -2027.
Turismul, conform datelor din 2018, contribuie cu 9,7% la PIB-ul și la ocuparea forței de muncă din Zona Euro. În Grecia, în 2019, a generat în mod direct 13% din PIB, iar contribuția totală a depășit 25%. În anumite regiuni (Insulele din sudul Mării Egee 93%, Insulele Ionice 73% și Creta 47%), activitatea turistică generează cea mai mare parte sau aproape tot PIB-ul acestor zone.
Se discută despre acorduri bilaterale pentru a deschide graniţele
Chiar dacă toţi cei implicaţi în turismul european - şi nu numai - vorbesc despre necesitatea unor reguli unitare pentru deplasările internaţionale şi pentru funcţionarea companiilor din acest sector, în realitate din ce în ce mai mulţi sunt îngrijoraţi că acest lucru este imposibil de realizat, cel puţin nu cu o asemenea viteză încât să nu se piardă întregul an 2020 şi să nu fie subminat şi anul 2021.
Complexitatea problemei împreună cu diversitatea punctelor de vedere care există în fiecare ţară şi chiar între autorităţile sanitare şi cele politice din interiorul fiecărei ţări, dar şi ritmurile lente devenite deja proverbiale ale birocraţiei europene sugerează deja imposibilitatea configurării unei poziţii comune până la toamnă. Aceasta este estimarea atât a factorilor guvernamentali din UE, cât şi a reprezentanţilor companiilor din turism.
Pe de altă parte, multe ţări care nu au o mare dependenţă de turism descurajează în mod deschis ieşirea cetăţenilor lor din ţară (din motive atât sanitare, cât şi economice) pentru a merge în vacanţă, ceea e un semnal al dificultăţilor ce ne aşteaptă.
Este relevant în acest sens faptul că ministrul german a îndemnat cetăţenii Germaniei, cea mai mare piaţă de atragere a turiştilor pentru Grecia, să nu călătorească în străinătate în această vară. Astfel, se înmulţesc vocile care vorbesc despre încheierea unor acorduri bilaterale care vor stabili în ce condiţii o ţară va primi cetăţenii altei ţări.
Începutul a fost făcut de Bulgaria care a încheiat un acord bilateral cu Marea Britanie pentru reluarea legăturilor aeriene dintre cele două ţări. Acţiuni similare sunt recomandate de mai multe voci şi în Grecia. Însă Asociaţia Companiilor Turistice Greceşti, în intervenţia către Comisia Europeană, subliniază că "pentru reluarea călătoriilor condiţia este elaborarea unui protocol de sănătate şi siguranţă în UE pentru întregul lanţ de valoare adăugată legat de voiaj şi turism, protocol care să fie respectat de toate statele-membre".
"Dacă fiecare ţară îşi dezvoltă propriile sale protocoale, aşa cum există deja în planurile unor state-membre, acest lucru va duce doar la fărămiţarea pieţei europene, iar insecuritatea sporită în rândul călătorilor va fi un mare impediment în deschiderea efectivă a călătoriilor", precizează Asociaţia Companiilor Turistice Greceşti.