Grecia: stare de urgenţă pe o a doua insulă, în urma cutremurelor din sud-estul Mării Egee
Măsura a fost anunţată pentru insula Amorgos, după ce pe 7 februarie a fost declarată stare de urgenţă pe insula Santorini.
![Grecia: stare de urgenţă pe o a doua insulă, în urma cutremurelor din sud-estul Mării Egee](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F12%2F206045%2F173940061197ec1a47.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Februarie 2025, 23:24
Grecia a declarat astăzi stare de urgenţă pe o a doua insulă, în urma cutremurelor care au continuat să zguduie sud-estul Mării Egee. Măsura a fost anunţată pe insula Amorgos şi urmează unei decizii similare pentru Santorini, din apropiere, unde starea urgenţă a fost declarată pe 7 februarie. În total, din 26 ianuarie s-au înregistrat 12.000 de cutremure cu magnitudini mai mari de 1 pe scara Richter, iar în ultimele ore, un şir de seisme în jurul magitudinii 5 a crescut îngrijorările.
Corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou, a transmis detalii de la Atena: Situată Arcul Vulcanic Grecesc, un lanţ de insule create de erupţiile vulcanice în mijlocul Mării Egee, insula Santorini a cunoscut de-a lungul secolelor multe situaţii asemănătoare şi vulcanul pe care este aşezată insula niciodată nu şi-a întrerupt activitatea. Ultima erupţie majoră a fost înregistrată în anii '50. Activitatea tectonică şi vulcanică intensă subterană ete fără precedent însă la nivel ştiinţific şi operaţional şi evoluează într-un ritm deosebit de intens, a declarat astăzi Efthimios Lakas, preşedintele Organismului de Proiectare şi Protecţie Antiseismică din Grecia, după noul cutremur cu o magnitudine de 5 grade Richter, produs în cursul nopţii, într-un moment în care oamenii de ştiinţă considerau că fenomenul tinde să se relaxeze, când în mai puţin de oră au fost înregistrate şapte mari cutremure, între 4,2 şi 4,9 grade Richter. După mai bine de 12 zile, insula Santorini se confruntă încă cu o activitate seismică puternică şi a fost declată stare de urgenţă. În ultimele două săptămâni au fost înregistrate peste 14.000 de cutremure mai mici sau mai mari în zona maritimă dintre insulele Santorini şi Amorgos, multe dintre care au avut o magnitudine de 5,2 - 5,3 grade, ultimul fiind resimţit chiar şi la Atena. Activitatea seismică intensă a provocat alunecări de teren în multe zone ale insulei, iar atracţii turistice populare, precum Plaja Roşie din insulă, una dintre cei mai faimoase şi pitoreşti plaje din Santorini, a dispărut. Experţii nu au exclus posibilitatea producerii unui cutremur major, dar care până astăzi nu a venit. Activitatea seismică s-a extins în tot Arhipelagul Cicladelor, cutremurele sunt resimţite şi pe continentul grecesc, dar şi vis-a-vis, pe ţărmurile Turciei, creând temeri că ar putea fi activate în lanţ alte zone seismice ale Greciei sau ale Turciei, care pentru Grecia ar putea fi resimţite şi la Atena. Comunitatea ştiinţifică este îngrijorată de activitatea seismică din zona mai largă dintre Santorini şi Amorgos, că a fost astăzi declarată în stare de urgenţă, toată lumea fiind de acord că fenomenul nu se va atenua imediat, luând în considerare cutremurele în serie a căror durată poate fi de săptămâni sau chiar de luni de zile. Situaţia, dincolo de preocupările legate de fenomen, creează însă şi probleme sociale şi economice. Sute de locuitori şi-au părăsit casele şi insula, şcolile sunt închise şi soarta turismului este încă incertă. Autorităţile recomandă locuitorilor să rămână calmi şi, dacă este posibil, să nu părăsească insula, asigurând-i că situaţia este monitorizată îndeaproape şi vor fi luate toate măsurile necesare pentru a acoperi eventuale pagube suferite. Starea de urgenţă însă, atât în Sandorini, cât şi în Amorgos, va fi în vigoare până la 3 martie cel puţin.