Grecia: proiect de stocare submarină a dioxidului de carbon în largul insulei Thassos
Investiţia, cu un impact regional important, face parte dintr-un plan strategic mai amplu, în care Franţa, Grecia şi Italia vizează crearea primului hub de stocare a dioxidului de carbon în sud-estul Mediteranei.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Noiembrie 2024, 23:31
Grecia dezvoltă un prim proiect de stocare submarină a dioxidului de carbon în largul insulei Thassos, iar măsura se aşteaptă să contribuie major la decarbonizarea ţării. Investiţia, cu un impact regional important, face parte dintr-un plan strategic mai amplu, în care Franţa, Grecia şi Italia vizează crearea primului hub de stocare a dioxidului de carbon în sud-estul Mediteranei.
Michaela Lambrinidou explică de la Atena: Primul proiect subacvatic privind stocarea dioxidului de carbon din Grecia urmează să fie implementat în zăcământul de petrol Prinos, situat lângă insula Thassos. Scopul proiectului este de a contribui la decarbonizarea locală şi regională prin stocarea de bioxid de carbon, care va fi captat sub formă comprimată şi lichidă de către industrii. Proiectul subacvatic va transforma un rezervor petrolier epuizat într-un depozit subteran pentru bioxidul de carbon. Proiectul face parte din eforturile de combatere a schimbărilor climatice prin captarea şi stocarea carbonului. Prinos are o capacitate de stocare estimată până la un milion de tone de dioxid de carbon anual şi va folosi tehnologii avansate pentru monitorizarea şi siguranţa operaţiunilor. Aceasta este o iniţiativă cheie pentru Grecia în tranziţia energetică şi reducerea emisiilor industriale. În septembrie 2022, compania Energie a obţinut un permis de exploatare pentru stocarea dioxidului de carbon în Prinos în conformitate cu legislaţia europeană şi cea greacă.