Grecia la şedinţa Consiliului de Securitate ONU privind Ucraina
Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise şi, deşi un număr mare de ţări au solicitat participarea lor, numai Grecia, Germania, Polonia şi Slovacia au primit undă verde.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 Octombrie 2022, 00:19
Grecia a participat la şedinţa extraordinară cu uşile închise a Consiliului de Securitate ONU privind situaţia umanitară din Ucraina. Avem mai multe informaţii de la Atena, transmise de corespondenta RRA, Mihaela Lambrinidou.
Mihaela Lambrinidou: Grecia a participat la şedinţa extraordinară a Consiliului de Securitate ONU privind situaţia umanitară din Ucraina, fiind reprezentată de diplomatul Maria Theofili, ambasador permanent grec la ONU. Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise şi, deşi un număr mare de ţări au solicitat participarea lor, numai Grecia, Germania, Polonia şi Slovacia au primit undă verde să participe la această întâlnire diplomatică internaţională. Potrivit unor surse diplomatice, Grecia a fost primită ca urmare a intervenţiei favorabile a reprezentantului Republicii Gabon, ţară care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate şi cu care Grecia întreţine relaţii bilaterale care s-au dezvoltat remarcabil în ultimele luni, mai ales după întâlnirile ministrului de externe Nikos Dendias cu omologul său din Gabon, Michael Mousa. Diplomaţia greacă este foarte activă în Africa, iar ministrul de externe grec Nikos Dendias a solicitat sprijinul multor ţări africane pentru un post de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2025-2026. Grecia a mai fost aleasă ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate în perioada 2005-2006. În cadrul discuţiilor purtate reprezentantul permanent al Greciei, lunând cuvântul, a făcut referire la recenta vizită a ministrului de externe grec Nikos Dendias la Kiev, la importanţa pe care Grecia o acordă protecţiei diasporei elene din Ucraina şi a patrimoniului cultural din Odesa, precum şi la propunerea adusă de Atena de a participa la reconstrucţia oraşului Mariopol. Maria Theofili a subliniat că Grecia, cu ajutorul flotei comerciale maritime, contribuie la transportul de cereale din Ucraina, precum şi la distribuţia cerearelor în ţările din Africa şi contribuie tehnic şi financiar la reabilitarea instalaţiilor portuare africane, precum reconstrucţia Portului Benghazi din Libia, un proiect finanţat în întregime de statul grec.