Grecia: intenţiile de privatizare a serviciilor de apă și canalizare au provocat revolta angajaţilor
Federaţia Pan-Elenă a muncitorilor din companiile municipale de alimentare cu apă denunţă şi protestează că, guvernul Mitsotakis plănuieşte o lovitură finală, cu puţin înainte de dizolvarea parlamentului pentru alegerile generale.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Martie 2023, 02:38
În Grecia, intenţiile guvernului conservator de a privatiza companiile municipale care gospodăresc apele și canalizarea au provocat revolta angajaţilor din aceste domenii. Michaela Lambrinidou are toate informaţiile, de la Atena.
Michaela Lambrinidou: Proteste şi reacţii vehemente au generat un controversat amendament inclus într-un alt proiect de lege adus în regim de urgenţă de guvernul conservator, venit la putere cu angajamentul de a liberaliza tot ce este posibil privind privatizarea companiilor municipale care gospodăresc apele şi canalizarea din fiecare municipiu din teritoriu. Federaţia Panelenă a muncitorilor din companiile municipale de alimentare cu apă denunţă şi protestează că, cu puţin înainte de dizolvarea parlamentului pentru alegerile generale, guvernul Mitsotakis plănuieşte o lovitură finală, privatizând Sistemul Naţional de Gospodărire a Apelor, administrare ce va fi operată de o nouă entitate juridică de drept privat, care se va numi Autoritatea de Reglementare a Deşeurilor, Energiei şi Apelor; în pofida faptului că prestarea serviciilor de apă şi canalizare contravine hotărârii Consiliului de Stat, care s-a pronunţat în repetate rânduri, în conformitate cu Constituţia Greciei: controlul asupra unui bun public, precum gospodărirea apelor, nu poate fi privatizat sau liberalizat. Instituţiile care se opun privatizării argumentează că, pe de o parte, o privatizare a managementului apelor va ridica costurile la facturile de apă şi va degrada calitatea apelor, aşa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri din Europa, precum la Paris, la Londra, la Munchen, şi în alte oraşe, care acum însă revin la readucerea managementului la primăriile lor. Şi, pe de altă parte, nici nu este nevoie să se creeze o autoritate independentă de reglementare a apei, deoarece nu există cadru competitiv. Cu alte cuvinte, nu există o piaţă liberă pe care trebuie să o supravegheze, să o controleze şi să o reglementeze pentru a se conforma concurenţei. Întrucât apa nu este un produs comercial, nici ca monopol nu ar putea aparţine unei autotăţi de reglementare a pieţei, subliniază Maria Karamanou, preşedintele Camerei de Sustenabilitate şi Mediu şi vicepreşedinte onorific al Consiliului de Stat. Experienţa internaţională şi poziţia exprimată chiar şi de Banca Mondială este că există companii care nu ar trebui privatizate, deoarece unele servicii guvernamentale, cum ar fi, de exemplu apărarea naţională, sistemul judiciar sau sistemul de prestare de servicii sociale, este mai bine pentru toţi să rămână în gestiunea statului.