Grecia, în atenţia Consiliul European de Primăvară
Situaţia Greciei şi relaţiile externe ale UE, pe fundalul acţiunilor Rusiei, au fost alte teme de importanţă majoră discutate timp de două zile la Consiliul European de Primăvară.
21 Martie 2015, 08:12
Situaţia Greciei şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, pe fundalul acţiunilor Rusiei, au fost alte teme de importanţă majoră discutate timp de două zile la Consiliul European de Primăvară de la Bruxelles.
Grecia a primit noi fonduri, considerate o adevărată gură de oxigen pentru Atena, iar în privinţa Rusiei s-a decis menţinerea actualului regim de sancţiuni.
De pe agendă nu a lipsit situaţia din Republica Moldova.
Liderii europeni au analizat realităţile cu care se confruntă Uniunea în prezent, spunea preşedintele Consiliului, Donald Tusk, la finalul reuniunii de două zile.
După ore de discuţii pe tema Greciei, solicitate de către premierul de la Atena, unii dintre creditorii săi europeni, preşedintele Juncker a anunţat că pune la dispoziţia Greciei miliarde de euro pentru acest an, provenind din fonduri europene neutilizate.
"Aş vrea ca aceste fonduri să fie utilizate în special ca răspuns la problema majoră a şomajului în rândul tinerilor", spune Jean Claude Juncker.
În privinţa Ucrainei, Consiliul European a făcut apel la toate părţile să pună în aplicare rapid şi integral acordurile de la Minsk şi a subliniat responsabilitatea autorităţilor ruse în acest sens, trimiţând astfel un mesaj clar Kremlinului.
Rusia a anunţat încheierea unor acorduri cu provincia Osetiei de Sud din Georgia, iar Germania a reacţionat afirmând că ele reprezintă o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a Georgiei, ţară care a semnat cu Uniunea Europeană acordul de asociere.
L-am întrebat pe preşedintele Juncker dacă declaraţiile Berlinului pot veni din partea Uniunii şi în cazul în care Rusia ar face acelaşi lucru în Transnistria, la adresa Republicii Moldova.
"Uniunea Europeană trebuie să arate Moldovei toată solidaritatea posibilă. Vom vedea şi în timpul summitului de la Riga ce măsuri putem decide ca fiind utile Republicii Moldova, care şi-a asumat o perspectivă europeană", a spus Jean Claude Juncker.
Liderii au cerut tuturor statelor membre să ratifice acordurile de asociere ale acestor ţări la Uniunea Europeană.