Grecia continuă discuţiile cu creditorii
Grecia ar urma să prezinte datele privind situaţia bugetului la sfârşitul lunii august. Guvernul trebuie să convingă creditorii că va reuşi să aplice măsurile de austeritate pentru a obţine o nouă tranşă de împrumut.
Articol de Sergiu Şteţ, 20 Septembrie 2011, 14:56
Guvernul Greciei va relua discuţiile cu principalii săi creditori, Banca Centrală Europeană, FMI şi Comisia Europeană.
Discuţia de marţi este continuarea unei teleconferinţe de luni seară, la care instituţiile care sprijină financiar Atena au cerut explicaţii în privinţa respectării angajamentelor din planul de austeritate al Greciei.
Nu s-au făcut publice detaliile discuţiilor, însă guvernul elen ar urma să anunţe marţi datele privind situaţia bugetului la sfârşitul lunii august.
Datele preliminare indică o depăşire cu peste o jumătate de miliard de euro a deficitului bugetar la care se angajaze Grecia în schimbul pachetului de ajutor financiar de peste 100 de miliarde de euro.
Guvernul Papandreou trebuie să-şi convingă creditorii internaţionali că va reuşi să aplice măsurile de austeritate, astfel încât să obţină o nouă tranşă de opt miliarde de euro pentru a nu intra în faliment.
Chiar dacă nu au fost oferite amănunte legate de discuţiile dintre guvernul Greciei şi reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene, continuarea discuţiilor este interpretată ca o lipsă de viziune clară din partea liderilor europeni.
Criza datoriilor "nu poate fi oprită"
Într-un interviu la televiziunea Bloomberg şeful diviziei de strategii monetare a Băncii Nomura spune că criza datoriilor nu poate fi oprită datorită încetinelii cu care se iau deciziile în zona euro.
"Liderii europeni discută în continuare ratificarea celui de al doilea acord de sprijin financiar a Greciei, acord adoptat în iulie şi nu par preocupaţi de măsuri care să răspundă cu anticipaţie la mişcările pieţelor. Asta e de fapt adevărata problemă", a declarat şeful diviziei de strategii monetare a Băncii Nomura.
Diferenţele de opinii sunt vizibile mai ales în cazul metodelor susţinute pentru ca bugetul Greciei să se poată încadra în limitele stabilite, foarte probabil la depăşirea deficitului bugetar agreat pentru sfârşitul lunii august, depăşire estimată la peste o jumătate de miliard de euro, a făcut ca guvernul de la Atena să propună un impozit suplimentar pe locuinţe.
Impozitul suplimentar ar urma să fie temporar şi va fi plătit de fiecare familie odată cu factura de curent.
Reprezentantul FMI în Grecia susţine însă că majorarea veniturilor la buget nu trebuie făcută prin majorarea impozitelor sau introducerea unor noi taxe.
Veniturile ar trebui majorate prin combaterea evaziunii fiscale şi prin reducerea cheltuielilor cu salariile în sistemul de stat.
Conform unui ziar din Atena, care citează surse guvernamentale, aproximativ 100 de mii de angajaţi ai companiilor de stat din Grecia ar trebui disponibilizaţi.