Grecia aşteaptă un "semnal pozitiv" de la zona euro
Autorităţile elene se declară optimiste că luni va fi dat un semnal pozitiv din partea Eurogrup chiar dacă situaţia financiară a ţării este din ce în ce mai dificilă.
11 Mai 2015, 07:05
Miniştrii de finanţe din zona euro analizează zi, la Bruxelles, stadiul negocierilor dintre Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali, pentru un nou acord de asistenţă financiară acordat Greciei.
Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, declara, că discuţiile de luni nu vor fi decisive, deşi s-au înregistrat progrese.
Autorităţile elene, la rândul lor, se declară şi ele optimiste, că luni va fi dat un semnal pozitiv, chiar dacă situaţia financiară a ţării este din ce în ce mai dificilă.
Cu două luni înaintea expirării programului de salvare a Greciei şi cu prelungirea negocierilor care ar fi trebuit să se încheie la sfârşitul lunii aprilie, miniştrii de finanţe din zona euro vor analiza stadiul negocierilor tehnice dintre Guvernul elen şi creditorii săi.
Şi aceasta, în timp ce Grecia are nevoie urgent de finanţare, printr-un nou ajutor, după ce a plătit numai săptămâna aceasta către Fondul Monetar Internaţional 200 milioane de euro, dobânzi pentru creditele acordate.
Reuniunea miniştrilor de finanţe se desfăşoară în timp ce negocierile din cadrul Grupului de la Bruxelles, format din Grecia şi Comisa Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, continuă, pentru a se încerca ajungerea la un acord, care ar trebui să fie pus pe masă cel târziu la începutul lunii iunie.
Săptămâna care a trecut a venit un semnal politic deja, mai întâi din partea preşedintelui Comisiei Europena, Jean-Claude Juncker, şi, apoi, şi din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Centrale Europene, care au susţinut că doresc încheierea unui nou acord cu Grecia.
Rămâne de văzut cum vor ţine cont miniştri de finanţe din zona euro de aceste declaraţii recente.
Preşedintele Eurogrupului, care este tototdată şi ministrul olandez de finanţe şi care va conduce reuninea, Jeroen Dijsselbloem, declară că este nevoie în continuare de timp pentru a ajunge la un acord.
La finalul reuniunii este posibil să fie dat publicităţii un comunicat, în care, eventual, miniştrii să ia notă de progresele întregistrate şi să încurajeze grupul de la Bruxelles să continue să lucreze rapid, pentru a se ajunge la un acord, mai întâi la nivel tehnic, şi, ulterior, politic. Guvernul de al Atena crede, că Eurogrupul va da un semnal pozitiv.
Grecia are nevoie de 7,2 miliarde de euro. Plăţile cele mai mari către creditorii săi vor trebui făcute în lunile care urmează.