Grecia aşteaptă o nouă tranşă a unui împrumut
Troica creditorilor Greciei reia joi discuţiile cu guvernul de la Atena, în timp ce mai multe sectoare din ţară sunt paralizate de grevele şi manifestaţiile elenilor.
04 Aprilie 2013, 08:06
Troica creditorilor Greciei, formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar internaţional, reia joi discuţiile cu guvernul de la Atena, întrerupte luna trecută, înainte de explozia crizei din Cipru.
Printre temele abordate figurează, potrivit France Presse, continuarea reformelor impuse de finanţatorii internaţionali, în special în ceea ce priveşte reducerea numărului funcţionarilor publici şi revizuirea unei noi taxe controversate pe proprietăţile imobiliare.
Pe ordinea de zi se mai află procesul de recapitalizare a băncilor elene şi programul de privatizare.
Grecii pregătesc întâlnirea cu creditorii, de la care aşteaptă prima tranşă a unui nou împrumut de şase miliarde de euro, printr-o bogată paletă de greve şi manifestaţii.
Miercuri, de exemplu, feriboturile care asigură legăturile maritime între insulele greceşti au rămas în porturi, fiind blocate de o grevă de avertisment de 24 de ore a marinarilor.
Aceştia protestează faţă de un proiect de lege în curs de adoptare în parlament, care prevede reducerea numărului membrilor echipajelor de la bordul ambarcaţiunilor ce navighează sub pavilion grec.
Sindicatele de resort denunţă, în general, reglementarea sectorului sub impuls european.
Potrivit diverselor surse, mii de marinari eleni şi-au pierdut locurile de muncă în ultima perioadă.
Alte greve sunt anunţate, joi şi vineri, în sectoarele aerian şi feroviar
Angajaţii aviaţiei civile resping un proiect de reformă a domeniului, iar cei din transporturile feroviare, un proiect de privatizare.
De altfel, Ministerul român de Externe avertizează cetăţenii care vor să călătorească în Grecia că, dată fiind anunţata grevă din transporturile aeriene, vor exista perturbări ale traficului.
Marţi, funcţionarii publici greci şi-au continuat mobilizarea-maraton anti austeritate organizând un concert în aer liber în centrul Atenei, sub titlul "O melodie pentru cultură".
Angajaţii Ministerului grec al Culturii, care se tem de un val de concedieri în masă, pe fondul unor tăieri salariale, au adunat zeci de artişti pentru a denunţa noile măsuri de austeritate aşteptate.
"Distrugerea vieţii culturale este o formă de violenţă", au susţinut protestatarii pe scenă şi în afara ei, în timpul spectacolului de cântece populare tradiţionale greceşti şi de muzică rock.
Pe acest fond, ministrul elen al muncii a anunţat că va începe în curând o investigaţie privind pensiile de urmaş primite de văduve, fiind vizate 500.000 de persoane, pentru a determina dacă unii beneficiari au încasat cumva bani ilegal.
Noile măsuri ar putea aduce economii statului de circa 480 de milioane de euro anual, potrivit estimărilor oficiale.
Autorităţile au oprit plata a peste 50.000 de pensii în ultimii doi ani, după ce au descoperit nereguli.
În sfârşit, în timp ce guvernanţii de la Atena spun creditorilor că reforma sectorului public este o sarcină titanică şi de durată, grecii le spun amândurora că nu mai pot suporta noi poveri.