Grecia "are nevoie de mai mult timp" pentru aplicarea reformelor
Premierul grec Antonis Samaras susţine că ar vrea să amâne până în 2016 termenul pentru revenirea datoriei publice în limite acceptabile.
Articol de Ionuţ Dragu, 22 August 2012, 12:43
Premierul grec Antonis Samaras a cerut "un pic de aer" - mai mult timp pentru a pune în aplicare reformele structurale în ţara sa.
Într-un interviu pentru cotidianul german Bild, premierul grec a precizat că "tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a repune economia pe roate şi a creşte veniturile statului.
"Mai mult timp nu înseamnă în mod automat mai mulţi bani", a afirmat el în timp ce urmează să meargă la Paris şi Berlin la sfârşitul săptămânii.
Amintind eforturile deja depuse de Grecia şi situaţia dificilă cu care se confruntă aceasta, şeful guvernului grec afirmă "că face totul pentru a menţine ţara pe linia de plutire în timp ce vor fi puse în aplicare reformele".
"Ca lucrurile să fie clare: nu cerem mai mulţi bani, noi ne respectăm angajamentele şi vrem să ne îndeplinim obiectivele", a adăugat Antonis Samaras.
"Dar trebuie să relansăm economia deoarece acest lucru ne permite reducerea deficitelor", a adăugat premierul grec.
Ieşirea Greciei din zona euro, "o catastrofă"
Antonis Samaras consideră că o ieşire a Greciei din zona euro ar fi "o catastrofă".
"Acest lucru înseamnă cel puţin cinci ani de recesiune suplimentari şi ar permite creşterea şomajului la peste 40 la sută", a declarat Antonis Samaras.
Potrivit lui, ar fi, prin urmare, "un coşmar pentru Grecia: un dezastru economic, tulburări sociale şi o criză a democraţiei făr egal".
"Nivelul de trai grec în ultimii trei ani a scăzut cu 35 la sută. O revenire la drahmă ar însemna ca acesta să scadă imediat cu cel puţin 70 la sută.
"Ce societate, ce democraţie poate supravieţui unei asemenea situaţii?", se întreabă şeful guvernului grec.
Grecia, care a intrat în cel de-al cincilea an de recesiune, trebuie să realizeze economii de 11,5 miliarde de euro prin tăieri bugetare drastice şi reforme structurale.
Antonis Samaras ar vrea să obţină un termen de doi ani, ca să amâne pentru 2016 revenirea la echilibrul conturilor publice, prevăzut în prezent pentru 2014.
Dar Germania refuză pentru moment orice negociere a planului de ajutor şi s-a limitat să repete în ultimele săptămâni că nu va lua nicio decizie înainte de publicarea unui raport al creditorilor internaţionali (UE, FMI, BCE).
Acest raport aşteptat în septembrie va evalua progresul reformelor puse în aplicare de Grecia, de care depinde plata unei tranşe de ajutor suplimentar, de 31,5 miliarde de euro.
Antonis Samaras se va întâlni miercuri cu preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, înainte de a merge vineri la Berlin pentru a avea întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel şi apoi, sâmbătă, la Paris pentru o întâlnire cu preşedintele francez François Hollande.