Grecia "ar putea primi al doilea ajutor financiar"
Ţările zonei euro au depus şi depun eforturi semnificative pentru a evita falimentul necontrolat al Greciei. Datoria totală a Greciei este de aproximativ 340 de miliarde de euro,
Articol de Sergiu Şteţ, 20 Februarie 2012, 15:44
Miniştrii de finanţe din zona euro discută din nou luni acordarea celui de-al doilea sprijin financiar pentru Grecia.
Declaraţiile din ultimele ore indică faptul că, împrumutul în valoare de 130 de miliarde de euro va fi acordat în cele din urmă.
În plus, în completarea acestui ajutor, investitorii privaţi în titluri de stat greceşti ar urma să renunţe la 70% din sumă, reprezentând aproximativ 100 de miliarde de euro.
Declanşată în urmă cu doi ani, criza datoriei publice a Greciei pare să nu poată fi ţinută sub control, în ciuda sumelor mari cheltuite şi a implicării din partea majorităţii liderilor europeni.
Guvernul de la Atena a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a convinge finanţatorii internaţionali să acorde un al doilea împrumut de ajutor.
Chiar dacă protestele în stradă au continuat, o nouă serie de măsuri de austeritate au fost adoptate săptămâna trecută de Parlamentul Greciei.
Datoria totală a Greciei, de aproximativ 340 de miliarde de euro, nu este mare în contextul economiei Uniunii Europene.
Cu toate acestea, ţările zonei euro au depus şi depun eforturi semnificative pentru a evita falimentul necontrolat al Greciei.
"Eforturile pentru a salva Grecia sunt determinate, în primul rând, de potenţialul de contagiune pe care îl poate avea eventuala intrare în faliment sau ieşirea Greciei din zona euro, pentru că sunt şi alte ţări care sunt relativ vulnerabile, cum ar fi Portugalia, Spania, Italia, unde lucrurile au o cu totul altă dimensiune. Deci, practic, gestionarea problemei Greciei este necesară pentru a preveni contagiunea la ceilalţi", a declarat Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Menţinerea Greciei în zona euro va costa sume importante, atât investitorii privaţi, care vor fi nevoiţi să şteargă o parte din datoria Atenei, cât şi ţările care finanţează o parte a împrumutului de salvare.
O parte a banilor provin din Fondul European de Stabilitate Financiară, EFSF, alimentat pe baza garanţiilor oferite de ţările membre ale zonei euro.
Soluţie "pe termen scurt"
Atât în Grecia, cât şi în ţările europene există şi destule voci care susţin că Atena ar trebui să iasa din zona euro.
În cazul în care ar avea monedă proprie, Grecia şi-ar putea creşte competitivitatea prin devalorizare.
Soluţia ar avea rezultate doar pe termen scurt, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
"Mai devreme sau mai târziu, dacă nu îşi schimbă comportamentul şi nu îşi schimbă politicile publice, poate să aibă monedă proprie şi să-şi rezolve problema de acum, dar în câţiva ani de zile o să ajungă la o problemă similară. Problema Greciei este, în momentul de faţă, să-şi schimbe comportamentul şi să îmbunătăţească sau să crească sănătatea politicilor publice, fără să mai facă cadouri, cum a făcut în trecut, cu 14, 15, 17 salarii în sectorul bugetar sau câte aveau, cu dreptul de a-şi moşteni postul în sectorul bugetar, deşi sunt lucruri absolut inimaginabile pentru o ţară normală", a mai spus Ionuţ Dumitru.
O parte al celui de-al doilea împrumut de sprijin financiar, aproape 25 de miliarde de euro, este destinată recapitalizării băncilor greceşti.
Acestea fac parte din categoria investitorilor privaţi care trebuie să accepte pierderi financiare după ce au finanţat guvernul de la Atena.
Băncile din Grecia au o importantă prezenţă pe pieţele bancare din Bulgaria şi Romania, dar şi în alte ţări din zona de sud-est a Europei.
Aproximativ o cincime din piaţa bancară din Romania este deţinută de instituţii financiare cu capital grecesc.