"Grazie Roma! Callatis ti saluta!" la final
După şapte seri de spectacole de muzică, lansări de carte, expoziţii şi dezbateri, ediţia a XI-a a Festivalului Callatis 2011 s-a încheiat luni noaptea cu concursul Miss Diaspora 2011.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 16 August 2011, 17:54
În ultima zi din cadrul Festivalului Callatis de la Roma, la Simpozionul Românilor de Pretutindeni ”Hai acasă”, desfăşurat în perioada 12 - 15 august în capitala italiană, a fost adoptată prin vot o rezoluţie, botezată "Pactul de la Roma".
Înfiinţarea unui Consiliu de Cooperare al asociaţiilor româneşti din afara graniţielor ţării constiutie prima iniţiativă a acestui Pact, iniţiativă lansată de preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac.
”Acest comitet de coordonare al Diasporei ar putea să sprijine inclusiv activitatea Legislativului de la Bucureşti, pentru că menţine un contact direct cu reprezentanţii statului român, ţinându-i la curent nu doar cu ce se întâmplă, dar, în multe cazuri, şi cu soluţii importante, spun eu, soluţii importante pe care le putem propune” a declarat pentru Radio România Actualităţi, Eugen Terteleac.
”Pactul de la Roma”
Semnatarii Pactului de la Roma se angajează: să ia atitudine pentru apărarea drepturilor românilor în ţările unde trăiesc; să acţioneze pentru îmbunătăţirea imaginii românilor din afara graniţelor; să solicite guvernelor care încă menţin restricţii pentru români să le ridice, la fel cum să fie eliminate şi vizele; să promoveze unitatea asociaţiilor româneşti în fiecare ţară şi la nivel mondial; să se angajeze activ în politica românească prin susţinirea unor candidaţi români din străinătate pentru alegerile parlamentare; să se angajeze activ în politica ţărilor gazdă prin susţinerea candidaţilor români la alegerile locale; să propună soluţii la problemele României prin prisma experienţei acumulate în străinătate; să ia poziţie faţă de măsurile luate de guvernul de la Bucureşti şi să acţioneze pentru normalizarea legăturilor dintre românii din ţară şi cei din străinătate.
În cadrul simpozionului ”Hai acasă” a fost luată în discuţie şi posibilitatea înfiinţării unui minister al Românilor de pretutindeni şi a schimbării actualei reprezentări politice a Diasporei în România de la 6 parlamentari la 25.
Cele două propuneri au fost lansate de Lavinia Şandru, directorul artistic al Festivalului Callatis.
”Ne dorim ca în scurt timp să putem face şi noi din Diaspora noastră o Diasporă puternică şi o grupare, dacă vreţi, în afara graniţelor României, care să se lupte pentru interesele României.
"Mi-aş dori tare mult ca românii din Diaspora şi asociaţiile româneşti să fie exploatate la adevărata lor putere, la adevăratul lor potenţial.
"Ei îşi doresc să facă foarte multe lucruri pentru ţara lor, dar din păcate nu li se cere lucrul acesta” a declarat pentru Radio România Actualităţi, Lavinia Şandru.
Peste 800 de români şi italieni la Hora Unirii în centrul Romei
Tot în cadrul Festivalului, duminică, 14 august, peste 800 de români şi italieni au dansat, în două locaţii diferite, Hora Unirii, ” Danza dell' Unità”, dans care a marcat 150 de ani de unitate a Italiei.
”Nu-mi vine să cred că a ieşit atât de frumos şi ambele poduri au fost pline de români şi italieni, toţi purtând tricouri cu România” a mărturisit, emoţionată, Lavinia Şandru, după prima horă de aproximativ 10 minute care s-a dansat în jurul insulei Tiberina.
Următorul popas a fost în Piazza del Popolo din Roma, unde au intrat în horă şi atât reprezentanţi ai Primăriei Romei, cât şi primarul Slatinei, Darius Vâlcov, şi cel al sectorului 5 din Bucureşti, Marian Vanghelie.
”Este un moment frumos. Este un moment românesc adevărat şi eu cred că este foarte important pentru toţi românii, în primul rând pentru cei din Italia, că suntem prezenţi aici, dar pentru toţi românii din Diasporă că, se poate, într-adevăr, şi sunt oameni care se gândesc la ei” a declarat pentru Radio România Actualităţi primarul sectorului 5 din Bucureşti.
Foarte încântat de dansul românesc a fost şi consilierul pe relaţii cu instituţiile Uniunii Europene din cadrul Primăriei Roma, Federico Rocca.
”Frumos, emoţionant, care te implică şi te invită să dansezi, chiar dacă nu cunoşti paşii. Acest dans demonstrează apropierea dintre cele două popoare latine: cel român şi cel italian.
"Pentru noi este o mare bucurie că voi aţi putut organiza o astfel de sărbătoare aici, în capitala italiană” a declarat pentru Radio România Actualităţi, Federicco Roca, de la Primăria Romei care a participat la toate evenimentele din cadrul Festivalului Callatis, în toate cele şapte seri.
Festivalul Callatis s-a încheiat cu Miss Diaspora 2011, concurs câştigat în acest an de Iulia Daniela Goia, 21 de ani, din Spania.
Locul II a fost obţinut de Jelena Milovanovic, 22 de ani din Franţa, în vreme ce pe locul al III-lea s-au clasat două fete: Andreea Druga, 22 ani, din Franţa şi Adriana Tiu, 21 ani, din Republica Moldova.
Premiul de popularitate i-a revenit Teodorei Flavia Romocia, 21 ani, din Turcia.