"Gravă îngrijorare" privind situaţia din Libia
Consiliul de Securitate a ales formula declaraţiei de presă, convenită de toţi cei 15 membri pentru a-l condamna pe preşedintele Gaddafi pentru reprimarea protestatarilor antiguvernamentali în Libia.
23 Februarie 2011, 07:37
Consiliul de Securitate a ales formula declaraţiei de presă, convenită de toţi cei 15 membri pentru a-l condamna pe preşedintele Gaddafi pentru reprimarea protestatarilor antiguvernamentali în Libia.
Cei 15 şi-au exprimat "grava îngrijorare" în legătură cu situaţia din Libia şi au cerut guvernului de la Tripoli să-şi onoreze "responsabilitatea de a-şi proteja populaţia", de a acţiona cu reţinere şi de a respecta dreptul la întrunire paşnică, la liberă exprimare şi libertatea presei.
Guvernul libian trebuie să îi facă responsabili pe cei care i-au reprimat pe civili spune declaraţia Consiliului de Securitate, care cere accesul imediat în Libia al observatorilor internaţionali şi al agenţiilor umanitare.
Consiliul de Securitate a emis declaraţia la câteva ore de la discursul televizat al preşedintelui Gaddafi, în care acesta a spus că va lupta până la ultima picătură de sânge.
Subsecretarul pentru afaceri politice al ONU, Lynn Pascoe şi-a declarat "uriaşa îngrijorare" în legătură cu mesajul lui Muammar Gaddafi, arătând că situaţia s-a deteriorat şi poate deveni mult mai gravă.
Declaraţia nu este suficient de puternică
În vreme ce ambasadorul Marii Britanii la ONU, Mark Lyall Grant crede că declaraţia Consiliului de Securitate este "extrem de puternică", adjunctul ambasadorului Libiei la Naţiunile Unite, Ibrahim Dabbashi, care l-a acuzat pe Gaddafi de genocid, crede că declaraţia de presă a celor 15 "nu este suficient de puternică".
Lui Ibrahim Dabbashi i s-a alăturat aproape întreg corpul diplomatic al Libiei la ONU, susţinându-i poziţia.
O acţiune mai puternică a Consiliului de Securitate ar fi fost o declaraţie prezidenţială, dar ambasadorul Grant a asigurat că vor urma şi alte acţiuni.
Consiliul de Securitate va cere Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva să retragă poziţia acordată Libiei.
Filmul sesiunilor Consiliului de securitate
La Naţiunile Unite, Brazilia, care deţine preşedinţia Consiliului de securitate în această lună, a convocat o sesiune informală marţi dimineaţă, la cererea adjunctului ambasadorului Libiei la ONU, Ibrahim Dabbashi.
După o oră de consultări, Consiliul de Securitate a decis să se reunească în spatele uşilor închise pentru a asculta un raport al Secretariatului ONU, privind reprimările guvernului de la Tripoli împotriva demonstranţilor.
La Washington, Secretarul de Stat Hillary Clinton a arătat că administraţia americană este în permanent contact cu multi oficiali libieni, direct şi indirect şi cu guverne din regiune pentru a încerca să influenţeze ce se întâmplă în Libia.
"Pe măsură ce vom înţelege mai bine ceea ce se întâmplă, pentru că, după cum ştiţi comunicaţiile au fost tăiate şi încercăm să strângem cât mai multe informaţii posibil - vom face paşii necesari conform politicilor noastre, valorilor noastre şi legilor noastre. Nu există nici o îndoială în mintea nimănui că violenţele trebuie să înceteze şi că guvernul Libiei are responsabilitatea de a respecta drepturile universale ale tuturor cetăţenilor săi” a declarat Hillary Clinton.
Departamentul de Stat a emis o notificare de evacuare pentru cetăţenii americani prin feribot în Malta.
Crime împotriva umanităţii
Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, Navi Pillay, a cerut o investigaţie internaţională, arătând că atacurile sistematice şi masive împotriva populaţiei civile pot fi calificate drept "crime împotriva umanităţii", a arătat purtătoarea sa de cuvânt Ravina Shamdasani.
"Poporul libian a obosit şi nu mai vrea corupţie, s-a săturat ca numai câţiva să beneficieze de resursele bunăstării, s-a săturat de şomaj şi de faptul că drepturile sale sunt ignorate. Libienii vor să aibă o voce în guvern şi un rol în economie. Ei nu vor fi reduşi la tăcere. Atacurile masive şi sistematice pot fi calificate drept crimă împotriva umanităţii” a declarat Ravina Shamdasani.
Marţi seara, în primul discurs important de la izbucnirea protestelor, colonelul Muammar Gaddafi a precizat că întreaga lumea s-a uitat spre Libia, iar manifestanţii "îl servesc pe diavol".
Citind din constituţia ţării, Muammar Gaddafi a declarat că duşmanii Libiei ar trebui executaţi.
Sfidător şi furios, liderul Muammar Gaddafi a afirmat că el a adus glorie Libiei.
Cum nu are nicio poziţie oficială în Libia din care să demisioneze, Muammar Gaddafi a spus că va rămâne conducătorul revoluţiei.