Graniţe "mai sigure" în Uniunea Europeană
Prin lansarea EUROSUR, Bruxelles-ul doreşte să ofere un răspuns la problema spinoasă a imigraţiei clandestine, în special cea de la frontierile sudice ale Uniunii Europene.
02 Decembrie 2013, 08:51
De luni devine operaţional sistemul de supraveghere a frontierelor EUROSUR.
Acesta constă într-o reţea de comunicare al cărei scop este de a îmbunătăţi detectarea, prevenirea şi combaterea migraţiei neregulate, dar şi a criminalităţii transfrontaliere.
În plus, oficialii europeni au insistat ca sistemul să fie utilizat şi pentru a salva vieţile imigranţilor.
Prin lansarea EUROSUR, Bruxelles-ul doreşte să ofere un răspuns la problema spinoasă a imigraţiei clandestine, în special cea de la frontierile sudice ale Uniunii Europene.
Nevoia unui sistem de monitorizare în timp real a navelor supraaglomerate şi nesigure, ce transportă imigranţi din zone precum Africa sau Orientul Mijlociu, a devenit deja un imperativ de când s-a întâmplat tragedia de la Lampedusa.
Evenimentul a demonstrat că autorităţile europene au fost surprinse de amploarea fenomenului.
Bruxelles-ul a conştientizat că stoparea lui şi a producerii de alte tragedii în Marea Mediterană depinde într-o mare măsură de schimbul de informaţii în timp util şi de eforturile coordonate dintre agenţiile naţionale şi cele europene.
18 state în sistemul EUROSUR
În acest sens, EUROSUR oferă un cadru instituţional coordonat şi instrumente mai bune pentru prevenirea infracţiunilor transfrontaliere, precum traficul de persoane şi cel de droguri. EUROSUR va fi instituit progresiv în mai multe etape, începând de mâine.
Sistemul include cele 18 state membre de la frontierele externe meridionale şi orientale ale Uniunii Europene, inclusiv România.
Norvegia, ţară care nu este membră a Uniunii Europene, dar care este asociată Spaţiului Schengen, participă şi ea la acest sistem de supraveghere a frontierelor.
În anii următori vor continua însă să fie actualizate diferite componente ale EUROSUR.
Prin intermediul lor, toate autorităţile naţionale care au responsabilităţi privind supravegherea frontierelor - Poliţia de Frontieră, Paza de Coastă, Marina Militară - îşi coordonează activităţile.
Aceste autorităţi naţionale fac schimb de informaţii privind incidentele ce se produc la frontierele externe, terestre şi maritime.
Ele se informează reciproc asupra poziţiei patrulelor de supraveghere şi fac schimb de analize ale situaţiilor de pe teren.
Sistemul EUROSUR ajută un stat membru ca, pe baza unei mai bune informări, să reacţioneze mult mai rapid în cazul oricăror incidente legate de migraţia ilegală şi de infracţionalitatea transfrontalieră.
Vezi aici rutele imigranţilor clandestini.