Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Grânele ucrainene revin în forță pe piața globală

După doi ani de prețuri interne extrem de scăzute, fermierii ucraineni văd primele semne de redresare. 

Grânele ucrainene revin în forță pe piața globală
Roman Neiter - expert în agricultura, analist KSE. Foto: Alex Buzică

Articol de Alex Buzică, 17 Octombrie 2024, 17:13

După doi ani de prețuri interne extrem de scăzute, fermierii ucraineni văd primele semne de redresare, în ciuda provocărilor aduse de război și pierderii a 20% din terenurile agricole.

Noile canale logistice și deschiderea coridoarelor de export au dus la o aliniere a prețurilor interne cu cele globale, crescând de la sub 100 de dolari la niveluri mult mai competitive.

Viitorul agriculturii ucrainene pare promițător, mai ales în contextul potențialei aderări la UE și a oportunităților de pe piața internațională. Despre subiect am discutat cu analistul, cercetatorul si expertul Centrului Agricol din cadrul Scolii de Economie din Kiev, Roman Neiter.

Roman, care este situatia in prezent cu agricultura ucraineana? S-au pierdut aproximativ 20% din terenurile care putea fi lucrate. Acestea au fost invadate de rusi. Cum afecteaza acest lucru economia Ucrainei?

Iti propun sa vorbim despre regiunile libere, care nu sunt sub ocupatie. Fara lupte la sol. Este important de înțeles că în prezent nu avem o situație în care fermierii să nu aibă semințe sau îngrășăminte sau ceva de genul acesta. Avem toate aceste bunuri disponibile fizic, dar prețurile pentru ele erau destul de ridicate la începutul invaziei, chiar și acum un an. Insa in prezent, situația prețurilor s-a îmbunătățit ușor. Dar provocarea principală cu care s-au confruntat fermierii ucraineni în zonele libere, unde nu sunt conflicte la sol, este că, din cauza perturbărilor suplimentare, am avut prețuri interne scăzute pentru bunuri și, în punctul culminant al acestei situații, prețul global al grâului, de exemplu, era de 400 de dolari pe tonă, în timp ce în Ucraina aveam mai puțin de 100 de dolari pe tonă. Această discrepanță este extrem de mare și nu este o situație normală, deoarece, în mod tipic, prețul intern în Ucraina era diferit de prețul de pe piața globală cu, să zicem, 20-30 de dolari, nu de 300 de dolari.

Este o discrepanta destul de mare. Dar in timp ce vorbim, s-a mai diminuat din aceasta diferenta la pretul granelor?

Da, acum este primul an în care culturile de cereale sunt profitabile, mă aștept să fie profitabile în medie, deoarece situația cu prețurile s-a îmbunătățit și cred că o parte semnificativă dintre fermieri vor obține profit anul acesta.Ca sa iti faci o idee, majoritatea agriculturii ucrainene constă în cereale și oleaginoase (se referă la plantele cultivate pentru semințele sau fructele lor bogate în uleiuri).

Sa vorbim si despre teritoriile ocupate. Cat din granele de dinainte de razboi proveneau din est? Din zonele invadate? Si mai ales cat de importante erau aceste cereale pentru economia Ucrainei?

În prezent, aproximativ 20% din terenurile agricole ale Ucrainei au fost ocupate din februarie 2022. Așadar, am pierdut aproximativ 20% din resursele noastre. In ceea ce privește recolta, acest declin este ușor mai dramatic sau pe picior de egalitate cu declinul teritorial. În 2021, cred că am avut 106 milioane de tone de cereale și oleaginoase. Acum, conform ultimei estimări, vom avea 76 milioane de tone de cereale și oleaginoase, ceea ce reprezintă un declin destul de dramatic, mai ales pentru fermierii din Uniunea Europeană.

Nu știu exact despre problemele cu semințele, dar știu că fermierii europeni au organizat multe proteste pentru că grânele din Ucraina sunt mai ieftine decât cele din restul țărilor membre ale UE. Nu sunt sigur că grâul ucrainean este de fapt mai ieftin decât cel european, deoarece, din câte înțeleg, există un preț pe bursă. De exemplu, în Franța, există o bursă care vinde și cumpără contracte pentru grâu. Și acesta este baza pentru toate prețurile din regiune.

Dacă un fermier ucrainean are oportunitatea să vândă grâne în Polonia pentru 200 de dolari, fermierul polonez va avea și el această oportunitate de a vinde pentru 200 de dolari. Dacă prețurile în Franța, de exemplu, sunt mai mari, nu are niciun sens ca ucrainenii să exporte mai ieftin. Așadar, prețul de piață pentru grânele din Ucraina, Polonia, Germania, și altele, este același. Nu văd de ce traderii ucraineni ar vinde la prețuri mai mici comparativ cu ceea ce fermierii din UE primesc pe piață.

Care sunt provocările cu care se confruntă fermierii ucraineni în regiunile libere, în această perioadă de război?

Provocarea principală a fost prețul, deoarece, din nou, am avut o scădere dramatică a prețurilor, dar situația este mult mai bună acum, pentru că avem coridorul nostru de export, avem oportunitatea de a exporta o cantitate mare de grâne pe mare, costurile logistice au scăzut, așa că situația generală a prețurilor s-a îmbunătățit.

Este mai dificil pentru fermierii din Ucraina să desfășoare afaceri pentru că, de exemplu, înainte de invazie, aveai oportunitatea să cumperi inputuri acum și să plătești pentru ele mai târziu, după recoltă și așa mai departe. Era destul de popular acest tip de oportunitate aici. Acum aceste oportunități au dispărut, trebuie să plătești atunci când cumperi, nu mai există astfel de programe de loialitate sau ceva asemănător. Aceasta este prima problemă.

A doua problemă este că producătorii de utilaje nu mai păstrează multe stocuri de piese de schimb, de utilaje disponibile pentru achiziționare aici în Ucraina. Așa că au mutat toate depozitele și așa mai departe în afara Ucrainei, pentru a reduce riscul de daune. Și acum, dacă ai probleme cu combina agricola, tău, trebuie să aștepți destul de mult pentru ca piesa stricata să fie livrată. Și asta este o problemă mare, mai ales în timpul sezonului de vârf, dacă combina sau tractorul se strica si nu funcționează câteva săptămâni, au loc pierderi destul de mari.

Inainte de invazie aveam practic toate piesele aici și erau disponibile pentru livrare în una sau două zile. Așadar, în general este mai dificil, există mai puține oportunități de a plăti pentru inputuri mai târziu și este mult mai complex din punct de vedere al utilajelor.

Roman, cred ca esti cel mai in masura sa ne faci o predictie despre cum vezi tu viitorul agriculturii ucrainene în perioada post-război?

Alex, este o intrebare dificila… Dar ma asteptam sa o adresezi. Sa stii ca este cred posibil ca dupa razboi, sa avem o situație similară cu cea de dinaintea invaziei. În același timp, unul dintre factorii care vor determina viitorul agriculturii ucrainene este aderarea la UE. Aceasta are două efecte. Primul este că vom avea aceleași reglementări ca și fermierii din UE. De exemplu, poate complica unele lucruri, dar va ușura altele.

Dar este și o oportunitate majoră pentru agricultura ucraineană, deoarece dacă vorbești cu marii producători agricoli ucraineni, ei spun că, în mod tipic, nu este profitabil să investești în industria de procesare alimentară, de exemplu, aici în Ucraina, deoarece piața este prea mică.

Dacă vorbim despre accesul la piețe mari, cum ar fi piața UE, aceasta este o oportunitate excelentă de a investi în procesarea alimentelor ucrainene. Pentru că în acest moment, dacă comparăm valoarea medie a exporturilor din agricultura ucraineană, este mult sub valoarea medie a exporturilor agricole per tonă din Polonia, Germania, Olanda și chiar Romania. Deci, aceasta este oportunitatea de a exporta mai multe produse cu valoare adăugată, să zicem. Așa că ar putea fi o schimbare structurală în agricultura ucraineană.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
În lume 21 Noiembrie 2024, 12:26

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei

Aceasta este prima dată când o armă cu o asemenea putere este folosită în cele 1.000 de zile de război în Ucraina.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
Spania are o nouă lege a imigraţiei
În lume 21 Noiembrie 2024, 11:24

Spania are o nouă lege a imigraţiei

Printre cele mai importante prevederi sunt acordarea estimată de azil pentru 300.000 de imigranți în fiecare an.

Spania are o nouă lege a imigraţiei
În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani
În lume 21 Noiembrie 2024, 08:46

În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani

Ministrul comunicaţiilor a afirmat că aceasta este prima lege din lume care va proteja tinerii.

În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani
Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar
În lume 21 Noiembrie 2024, 07:57

Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar

Ucraina va pierde războiul, dacă Statele Unite ale Americii își vor retrage sprijinul militar, a declarat președintele...

Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar
Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă
În lume 20 Noiembrie 2024, 23:58

Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă

Va fi asigurat serviciul minim de circulaţie a trenurilor.

Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă
Spania a aprobat noua lege a migraţiei
În lume 20 Noiembrie 2024, 23:55

Spania a aprobat noua lege a migraţiei

Va fi facilitată acordarea anuală de azil pentru 300.000 de persoane ajunse ilegal pe teritoriul spaniol.

Spania a aprobat noua lege a migraţiei
Acord politic pentru noua echipă a Comisiei Europene
În lume 20 Noiembrie 2024, 21:17

Acord politic pentru noua echipă a Comisiei Europene

Liderii PPE, Renew și Grupul Social Democrat au decis să susțină toți comisarii propuși.

Acord politic pentru noua echipă a Comisiei Europene
Situaţie complicată la Volkswagen
În lume 20 Noiembrie 2024, 18:42

Situaţie complicată la Volkswagen

Sindicatele au o contrapropunere la planul de reducere a costurilor, prezentat de companie.

Situaţie complicată la Volkswagen