Google renunţă la cenzură în China
Cu toate că Google a mutat serviciile sale pe servere din Hong Kong, cenzura exercitată de guvernul Chinei se menţine prin intermediul unui "Great Firewall".
23 Martie 2010, 11:39
Compania Google a anunţat că a ridicat cenzura practicată în China asupra motoarelor de căutare în limba chineză pentru a respecta condiţiile impuse de legislaţia chineză, transmite BBC News Online.
Decizia companiei americane de a suspenda funcţia de filtrare a rezultatelor motorului de căutare a stârnit multe critici în China.
Toţi utilizatorii acestor motoare vor fi redirecţionaţi către un site necenzurat, al cărui domeniu este înregistrat în Hong-Kong.
„Sperăm că guvernul chinez ne va respecta decizia, deşi suntem conştienţi că ar putea bloca accesul la serviciile noastre oricând” a declarat David Drummond, şeful departamentului juridic al Google.
Totuşi decizia de a muta serviciul Google China pe serverele din Hong Kong pare să dorească evidenţierea metodelelor Beijingului de a bloca anumite rezultate chiar dacă acestea sunt situate pe servere în altă ţară.
Sistemul de cenzură funcţionează dacă conţinutul este pe servere din China, dar şi dacă acesta este postat pe servere din alte ţări prin intermediul unui „Great Firewall”.
Cu toate că Google a încetat să cenzureze rezultatele motorului său de căutare, datorită mutării serviciului pe servere în Hong Kong, guvernul chinez menţine cenzura prin alte metode.
Astfel, folosind google.com.hk din interiorul Chinei, la căutarea "protestele studenţiilor de la Tiananmen" nu apar rezultate concludente, decât mesajul „Conexiunea a fost resetată”.
„Marele Firewall” este implementat de autoritatea care se ocupă cu cenzura în trei feluri. Primele două sunt metode obişnuite: introducerea pe o „listă neagră” a numelor siturilor şi a IP-urilor.
A treia metodă este aproape unică. Este vorba de sistemul de blocare a cuvintelor căutate. Astfel sistemele guvernului caută în interiorul fiecărui pachet de date care circulă pe internet şi caută anumite cuvinte cheie cum ar fi „falun”, referindu-se la mişcarea spirituală interzisă Falun Gong. Dacă aceste cuvinte cheie sunt găsite sistemul întrerupe imediat conexiunea.
În ultimul an, cenzorii din Beijing au închis mii de situri din ţară şi au blocat accesul la cele din afara ţării care nu conveneau autorităţiilor. Siturile de socializare au fost printre ţintele principale: YouTube, Twitter, Facebook.
Autorităţile chineze sunt deranjate în mod special de trei tipuri de situri: cele care permit utilizatorilor de internet să împartă informaţii, cele care au materiale în limba chineză si cele care conţin videouri.