Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud
În lume 21 Ianuarie 2025, 23:45

Reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud

Acest coridor strategic ar urma să conecteze oraşele greceşti Salonic şi Alexandroupolis de Varna, din Bulgaria, şi de...

Reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud
Noul pachet strategic pentru creşterea competitivităţii blocului comunitar
În lume 21 Ianuarie 2025, 22:11

Noul pachet strategic pentru creşterea competitivităţii blocului comunitar

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta săptămâna viitoare noul pachet strategic de măsuri pentru...

Noul pachet strategic pentru creşterea competitivităţii blocului comunitar
Emil Hurezeanu: O eventuală victorie a Rusiei ar putea afecta configuraţia mondială
În lume 21 Ianuarie 2025, 18:47

Emil Hurezeanu: O eventuală victorie a Rusiei ar putea afecta configuraţia mondială

Într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, șeful diplomaţiei române Emil Hurezeanu a vorbit despre...

Emil Hurezeanu: O eventuală victorie a Rusiei ar putea afecta configuraţia mondială
Forţe armate franceze implicate în acţiuni NATO, ţinta unor acte agresive rusești
În lume 21 Ianuarie 2025, 18:45

Forţe armate franceze implicate în acţiuni NATO, ţinta unor acte agresive rusești

Săptămâna trecută, un avion francez de patrulare a fost vizat de radarul armatei ruse în timp ce survola Marea Baltică.

Forţe armate franceze implicate în acţiuni NATO, ţinta unor acte agresive rusești
La ce se așteaptă Germania de la Trump
În lume 21 Ianuarie 2025, 18:44

La ce se așteaptă Germania de la Trump

Pentru Germania, tarifele de cel puțin 10 procente pentru toate importurile în SUA ar fi un coșmar, spun analiștii.

La ce se așteaptă Germania de la Trump
Premierul spaniol: Techno-casta din Silicon Valley
În lume 21 Ianuarie 2025, 17:11

Premierul spaniol: Techno-casta din Silicon Valley

Pedro Sánchez vrea un front comun împotriva a ceea ce numește noua castă a celor care dețin marile rețele sociale.

Premierul spaniol: Techno-casta din Silicon Valley
EXCLUSIV RRA Emil Hurezeanu: Facem parte din cercul partenerilor strategici ai SUA
În lume 21 Ianuarie 2025, 16:01

EXCLUSIV RRA Emil Hurezeanu: Facem parte din cercul partenerilor strategici ai SUA

Ministrul de externe spune că țara noastră a fost unul dintre primii membri NATO care și-a crescut cheltuielile pentru Apărare.

EXCLUSIV RRA Emil Hurezeanu: Facem parte din cercul partenerilor strategici ai SUA
"Ucraina trebuie să decidă în privinţa propriului său teritoriu"
În lume 21 Ianuarie 2025, 15:39

"Ucraina trebuie să decidă în privinţa propriului său teritoriu"

"Este important ca Ucraina să rămână o ţară independentă şi ca Ucraina să decidă asupra propriului teritoriu", a subliniat...

"Ucraina trebuie să decidă în privinţa propriului său teritoriu"