Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Germanilor li se pregăteşte un "plan de austeritate"

Potrivit Der Spiegel, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble ar pregăti "un plan secret" prin care germanii ar putea să fie supuşi unui program de austeritate "istoric".

Germanilor li se pregăteşte un "plan de austeritate"
Cancelarul Angela Merkel şi ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble(dr). Foto: AP:

Articol de Sorin Solomon, 26 Decembrie 2012, 12:02

În timp ce strategii partidelor coaliţiei de centru-dreapta anunţă că încearcă să crească beneficiile pentru familii, pensionari şi şomeri pe termen lung, în tentativa de a atrage alegătorii la viitoarele alegeri, experţii din ministerul de finanţe german condus de Wolfgang Schäuble anticipează un scenariu cu totul diferit, ca urmare a unei prognozate încetiniri a creşterii economice.

Mai precis, experţii par să ia în calcul că guvernul următor, indiferent cine va fi cancelar şi ce partide vor fi la putere, nu va fi capabil să stimuleze cheltuielile.

Din contra, acesta va trebui să impună blocarea cheltuielilor.

În conformitate cu recomandările făcute de echipa lui Wolfgang Schäuble, susţine publicaţia Der Spiegel în articolul principal din ediţia sa online în limba engleză, Germania va trebui să crească în mod drastic taxele şi să facă reduceri dureroase în cadrul serviciilor sociale, în următorii ani.

Aceste idei nu se potrivesc cu climatul politic actual din Germania, care este caracterizat printr-o dezbatere cu privire la folosirea de fonduri suplimentare pentru combaterea sărăciei în rândul persoanelor în vârstă şi îmbunătăţirea vieţii salariaţilor cu salarii mici.

Cu toate acestea, ministrul de finanţe este de părere că prognozele experţilor săi sunt realiste.

Wolfgang Schäuble a aprobat în mod expres propunerile lor şi le-a ordonat să continue să lucreze pe programul de reducere a costurilor.

În acelaşi timp, el a ordonat ca raportul să fie strict secret, pentru a evita orice efecte negative asupra campaniilor partidului său pentru alegerile viitoare în Saxonia Inferioară, în ianuarie şi alegerile generale din toamna anului 2013.

Germanii se confruntă cu un déjà vu amar

Acum 10 ani, cancelarul Gerhard Schröder din Partidul Social Democrat de centru-stânga şi conservatoul Edmund Stoiber s-au confruntat într-o campanie electorală în care dezbaterea a fost concentrată în principal pe justiţia socială.

După victoria lui Gerhard Schröder, a devenit clar că Germania e într-o situaţie bugetară dificilă.

Ulterior, cancelarul a introdus radicala şi nepopulara "Agendă 2010", a reformelor pieţei muncii şi sistemului de protecţie socială.

Tăieri istorice la orizont

De această dată, echipa lui Wolfgang Schäuble a calculat că reducerile masive sunt necesare.

Ceea ce oficialii ministerul finanţelor au listat sub titlul "aparent inofensive goluri bugetare pe termen mediu ale guvernului federal" este de fapt programul de austeritate cel mai cuprinzător din istoria Germaniei postbelice.

Pentru a evita forţarea guvernului să suporte datorii suplimentare, oficialii încearcă să taie din subvenţii, drepturi şi beneficii sociale, în valoare de zeci de miliarde de euro.

Există, de asemenea, şi planuri de creştere a taxelor.

Oficialii din ministerul de finanţe propun creşterea cotei reduse de TVA de doar 7 la suta care în prezent se aplică la unele produse alimentare, cărţi şi bilete de tramvaie, la rata de 19 procente.

Numai acest lucru ar permite statului să colecteze în plus 23 miliarde de euro în fiecare an.

Echipa Schäuble vrea să reducă cu 10 miliarde de euro din contribuţiile guvernului federal către fondul de sănătate german, deşi Germania va avea nevoie de mai mulţi bani în acest domeniu în următorii ani, odată cu creşterea speranţei de viaţă a populaţiei.

Acest lucru duce la introducerea unui impozit pe venit pentru susţinerea sistemului, sau a ceea ce experţii numesc "impozitul de solidaritate de sănătate".

În acelaşi timp, Wolfgang Schäuble intenţionează să contracareze previzibila criză de forţă de muncă. Întrucât generaţia Baby Boomer din anii '50 şi '60 va ieşi la pensie în curând, este de aşteptat ca vârsta de pensionare să fie majorată.

Deocamdată, vârsta de pensionare e de 67 de ani, dar perioada de pensionare va trebui "să fie legată de speranţa de viaţă". Cu alte cuvinte, germanii vor trebui să lucreze şi dincolo de vârsta de 67 de ani.

Măsuri menite să descurajeze pensionarea anticipată

Pentru a atinge acest obiectiv, echipa Schäuble vrea să facă pensionarea anticipată şi mai puţin atractivă.

"Stimulente neadecvate pentru pensionare anticipată trebuie să fie eliminate", scrie raportul care vine cu propuneri pentru realizarea acestui lucru.

Până în prezent, pensionarii care părăsesc locul de muncă înainte de a ajunge la vârsta legală de pensionare au fost nevoiţi să accepte o reducere de 3,6 la sută din pensie, pentru fiecare an.

În viitor, acest lucru ar fi 6,7 la sută.

Oficialii ministerului de finanţe consideră "inevitabile" reducerile suplimentare în domeniul serviciilor sociale, în cazul în care statul va cheltui mai mulţi bani în alte domenii, de exemplu, pe repararea drumurilor şi îmbunătăţirea sistemului de învăţământ.

Aceste investiţii ar "aduce limitări mai puternice asupra cheltuielilor de consum", aşa cum se spune în proiect.

Salvarea băncilor, criza euro implică riscuri bugetare

Pentru a face lucrurile şi mai complicate, oficiali ai ministerului finanţelor spun că este de asemenea posibil ca Berlinul să absoarbă costurile de salvare a băncilor sale.

La apogeul crizei financiare, guvernul german a sprijinit instituţii financiare suferinde, cum ar fi Hypo Real Estate, Commerzbank si WestLB, cu injecţii de capital şi garanţii în valoare de aproape 180 miliarde de euro.

Dar este discutabil dacă aceste bănci vor fi vreodată în stare să achite complet aceşti bani împrumutaţi.

Dacă va fi cazul, guvernul federal va trebui să renunţe la pretenţiile sale şi le va absorbi datoria.

În acelaşi timp, estimările arată că Germania, în pofida declaraţiilor guvernamentale oficiale, va trebui să plătească în continuare pentru salvarea monedei europene.

În consecinţă, oficialii ministerului finanţelor susţin că guvernul va trebui să facă reduceri şi în viitor.

Într-un scenariu prevestit de eurosceptici, guvernul cancelarului german Angela Merkel a recunoscut în sfârşit, pentru prima dată, că pentru a echilibra impactul crizei monetare va trebui să reducă cheltuielile pentru pensionari şi pentru persoane care doresc pensionare anticipată.

Austeritatea nu a lovit încă Germania


Ministrul de finanţe următor va trebui să facă ceea ce Wolfgang Schäuble nu a reuşit să realizeze.

Ministrul cel mai important al cancelarului Angela Merkel a forţat jumătate din Europa să ia măsuri de austeritate, în timp ce germanii şi-au cheltuit banii acasă.

Coaliţia actuală de centru-dreapta a Angelei Merkel a ignorat avertismentele opoziţiei şi a crescut alocaţia pentru îngrijirea copilului care oferă mamelor care stau acasă 150 de euro pe copil, în fiecare lună.

Începând din jumătatea anului 2014, peste 1 miliard de euro pe an vor fi înscrise în buget pentru această cheltuială.

Exemplul cel mai flagrant al cheltuielilor publice prea generoase în timpul mandatului coaliţiei curente a fost reducerea impozitului pentru proprietarii de hoteluri, care costă guvernul aproximativ un miliard de euro pe an.

Procesul politic care a precedat fiecare salt al cheltuielilor a fost mereu acelaşi: Wolfgang Schäuble mormăia, dar în cele din urmă semna.

Nu e de mirare de opoziţia îl acuză acum că a eşuat

"Veniturile au crescut de la redresarea economică şi nu au fost complet utilizate pentru a reduce cheltuielile deficitului", spune expertul socialist în finanţe Carsten Schneider.

"Acest guvern cere măsuri dure de austeritate altor ţări europene", susţine el, "în timp ce cheltuieşte cu generozitate veniturile fiscale proprii."

Echipa Schäuble are aparent un punct de vedere similar şi chiar şeful însuşi a schimbat recent tonul.

Wolfgang Schäuble spune că vrea să candideze din nou la alegerile viitoare, dar va analiza dacă va prelua un nou mandat de ministru de finanţe.

Şi, aşa cum i-a obişnuit pe nemţi, el pregăteşte cu grijă oamenii pentru vremuri grele, prin declaraţii eliptice.

"Nu ne putem permite să credem că situaţia actuală pozitivă va fi asigurată în mod automat şi în viitor", spune el.

"Finanţele publice solide nu sunt o noţiune creată de miniştrii de finanţe încăpăţânaţi, ci mai degrabă reprezintă o condiţie esenţială pentru prosperitatea şi securitatea socială", spune el.

Într-un limbaj mai direct, aceasta înseamna că Germania are de gând să înceapă introducerea unei discipline fiscale de fier.

Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate
În lume 21 Noiembrie 2024, 14:52

Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate

Un nou raport de audit al Curţii Europene de Conturi arată că este dificil de stabilit cu exactitate câţi bani au fost...

Cheltuieli folosite de statele membre UE pentru a-şi digitaliza sistemele de sănătate
Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia
În lume 21 Noiembrie 2024, 14:36

Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia

Mai multe state europene cer Comisiei să vină cu o propunere pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia.

Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
În lume 21 Noiembrie 2024, 12:26

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei

Aceasta este prima dată când o armă cu o asemenea putere este folosită în cele 1.000 de zile de război în Ucraina.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei
Spania are o nouă lege a imigraţiei
În lume 21 Noiembrie 2024, 11:24

Spania are o nouă lege a imigraţiei

Printre cele mai importante prevederi sunt acordarea estimată de azil pentru 300.000 de imigranți în fiecare an.

Spania are o nouă lege a imigraţiei
În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani
În lume 21 Noiembrie 2024, 08:46

În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani

Ministrul comunicaţiilor a afirmat că aceasta este prima lege din lume care va proteja tinerii.

În Australia, accesul la platformele de socializare virtuală este permis doar celor care au împlinit 16 ani
Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar
În lume 21 Noiembrie 2024, 07:57

Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar

Ucraina va pierde războiul, dacă Statele Unite ale Americii își vor retrage sprijinul militar, a declarat președintele...

Ucraina va pierde războiul, dacă SUA își vor retrage sprijinul militar
Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă
În lume 20 Noiembrie 2024, 23:58

Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă

Va fi asigurat serviciul minim de circulaţie a trenurilor.

Franţa: angajaţii din sistemul feroviar vor fi mâine în grevă
Spania a aprobat noua lege a migraţiei
În lume 20 Noiembrie 2024, 23:55

Spania a aprobat noua lege a migraţiei

Va fi facilitată acordarea anuală de azil pentru 300.000 de persoane ajunse ilegal pe teritoriul spaniol.

Spania a aprobat noua lege a migraţiei