Germania "vrea ca Grecia să rămână în zona euro"
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurări că Berlinul nu va face "judecăţi premature" cu privire la eforturile de reformă ale Atenei.
Articol de Ionuţ Dragu, 24 August 2012, 16:20
Premierul grec, Antonis Samaras, s-a declarat vineri convins că raportul troicii creditorilor Greciei va recunoaşte eforturile noului guvern de la Atena.
Într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, şeful executivului elen a precizat că Grecia nu cere mai mulţi bani, ci o perioadă de respiro, angajându-se să ducă la bun sfârşit reformele reclamate, transmite corespondentul Radio România, Ovidiu Suciu .
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat că ţara sa vrea ca Grecia să rămână în zona euro.
De asemenea, Angela Merkel şi-a declarat convingerea că noul guvern de la Atena "face totul pentru a rezolva toate problemele".
Cancelarul german a insistat însă că acesta trebuie să-şi îndeplinească toate angajamentele legate de reforme şi să respecte termenele stabilite cu partenerii săi din Uniunea Europeană (UE).
"Grecia face parte din zona euro şi vreau să facă parte în continuare", a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă comună cu şeful executivului grec.
Ea a dat totodată asigurări că Berlinul nu va face "judecăţi premature" cu privire la eforturile de reformă ale Atenei.
În contextul reformelor dure şi reducerilor de cheltuieli la care s-a angajat faţă de creditorii internaţionali, Antonis Samaras a precizat că Grecia nu cere mai mulţi bani, ci "un răgaz pentru a respira".
Într-un interviu apărut miercuri în cotidianul german Bild, Antonis Samaras a afirmat că tot ceea ce doreşte guvernul său "este un pic de aer pentru a respira, pentru a pune economia pe drumul cel bun şi pentru a creşte veniturile statului.
"Mai mult timp nu înseamnă automat mai mulţi bani", a spus Antonis Samaras.
Pentru a relua acordarea de fonduri, cu o nouă tranşă de împrumuturi de 31,5 miliarde de euro, creditorii internaţionali ai Greciei au cerut autorităţilor de la Atena să relanseze programul de redresare convenit cu UE, FM şi Banca Centrală Europeană.
O decizie privind reluarea împrumuturilor este aşteptată în luna septembrie, după raportul experţilor formaţi din reprezentanţii celor trei instituţii internaţionale creditoare.