Germania trimite 1000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina
Mișcarea marchează o schimbare completă a politicii restrictive de export de arme a Berlinului.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 26 Februarie 2022, 23:25
Realizator: Cristina Grecu - Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina, marcând o schimbare completă a politicii restrictive de export de arme a Berlinului - a anunțat astăzi cancelarul german Olaf Scholz. Amănunte ne oferă corespondentul nostru în Germania Vlad Drăghicescu.
Reporter: Executivul de la Berlin renunță la refuzul de a livra arme Ucrainei și anunță că, pe lângă cele 1.000 de arme antitanc și 500 de rachetă din stocul Bundeswehr, va permite Ţărilor de Jos și Estoniei să transfere arme de origine germană în Ucraina. Potrivit presei centrale, Estonia va primi permisiunea de a livra Ucrainei mai multe piese de artilerie din vechile stocuri ale RDG. Din cauza aşa-numitei clauze finale, armele, livrate inițial Olandei, nu pot fi transmise mai departe decât cu aprobarea Berlinului. Săptămâni întregi, guvernul german a refuzat să acorde o astfel de permisiune, invocând o directivă care interzice livrările de arme către zonele de război și de criză. Guvernul de la Berlin pare să se răzgândească și în ceea ce privește excluderea Rusiei din SWIFT.
Mai mulți miniștri de la Berlin au transmis că se lucrează la eliminarea Rusiei din sistemul internațional de comunicare bancară, ca urmare a atacului din Ucraina. Vineri, Baerbock explica faptul că excluderea Rusiei din SWIFT este riscantă, precedentul Iran arătând că un atare pas împiedică inclusiv finanțarea unor proiecte umanitare, ori că cetățenii ruși din străinătate nu vor mai putea trimite bani acasă. Vorbind despre excluderea Rusiei din SWIFT, șeful Uniuni Creștin Democrat, Friedrich Merz, a declarat că aceasta echivalează, citez, "cu o bombă atomică detonată pe piețele de capital". Ministrul bavarez de finanțe și-a exprimat temerea că în situația în care firmele rusești nu mai pot procesa plăți prin SWIFT, companiile germane nu-și mai pot recupera banii de la firmele rusești.