Germania:testare COVID pt elevi posibil obligatorie la deschiderea școlilor
Explicând că numeroşi părinţi refuză să-şi lase copiii testaţi, Laschet a precizat şi că deschiderea şcolilor după Paştele Catolic stă sub semnul întrebării.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Aprilie 2021, 00:29
În Germania, Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate, avertizează că elevii ar putea fi obligaţi să se testeze pentru coronavirus pentru a putea merge la şcoală. Explicând că numeroşi părinţi refuză să-şi lase copiii testaţi, Laschet a precizat şi că deschiderea şcolilor după Paştele Catolic stă sub semnul întrebării.
Explică din Germania, Vlad Drăghicescu: "În clipa de faţă, nu pot spune dacă şcolile se vor deschide după vacanţa de Paşte", a declarat Armin Laschet, premier al celui mai populat land german, Renania de Nord-Westfalia. Spre deosebire de anul trecut, întrebarea nu mai este dacă elevii au parte de învăţătură corespunzătoare, fiindcă acasă nu au condiţiile necesare, anul acesta este vorba despre protejarea sănătăţii, a subliniat Laschet, preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate, formaţiunea cancelarului Angela Merkel. Avertizând că testarea elevilor ar putea deveni obligatorie în eventualitatea deschiderii şcolilor, Armin Laschet bate la porţi deschise, social-democraţii, ecologiştii, dar şi Asociaţia profesorilor din Germania favorizând ideea condiţionării prezenţei fizice în şcoli de prezentarea unui rezultat negativ la testul de coronavirus. Potrivit lui Jochen Ott, purtător de cuvânt al SPD în chestiuni privind sistemul de educaţie, va fi suficient ca elevii să se testeze acasă, iar la şcoală să schimbe setul de testare cu unul nou, plătit de stat. Elevilor care nu doresc să efectueze testul, le rămâne la dispoziţie varianta învăţământului la distanţă, avertizează Ott. Vorbind la ARD, ieri seară, Armin Laschet a afirmat că va fi analizată introducerea testării obligatorii. "Nu se poate ca fiecare copil să spună pur şi simplu că nu vrea să fie testat", a deplâns Laschet, adăugând că, spre deosebire de anul trecut, copiii sunt acum afectaţi de mutaţiile virusului. Anterior, filiala din Renania de Nord a Asociaţiei profesorilor a relatat că circa fiecare al cincilea elev refuză să se testeze în şcoală. Motivul principal al acestei ezitări, scrie presa germană, este că familiile se tem să nu intre în carantină, în cazul unui rezultat pozitiv. Andreas Bartsch, preşedintele acestui for al profesorilor, a criticat refuzul testării de către părinţi şi elevi, afirmând că nu înţelege de ce ar trebui să existe un amestec de elevi testaţi şi netestaţi în clase, atunci când obiectivul este un nivel ridicat de protecţie împotriva infecţiilor. Bartsch susţine, la rândul său, ideea ca elevii să se testeze de coronavirus acasă şi, în cazul unui rezultat poztiv, să rămână la domiciliu. Pentru şeful Asocaţiei profesorilor, testarea şi vaccinarea sunt cheia menţinerii deschise a şcolilor. "Or, perspectiva ca şcolile să rămână închise după vacanţa de Paşte, este una îngrijorătoare, care pune sub semnul întrebării întreg anul şcolar", a mai spus Bartsch. Să amintim şi că în tot mai multe regiuni din Germania este introdusă interdicţia părăsirii locuinţei pe timpul nopţii, măsură care stârneşte numeroase controverse şi în Republica Federală şi pe care nu toate landurile federale o agreează deocamdată, spre nemulţumirea cancelarului Angela Merkel, ce vede în limitarea contactelor între oameni şi interdicţia de ieşire din case a acestora instrumente eficiente de combatere a celui de-al treilea val pandemic.