Germania: Test pentru platformele care deţin reţele de socializare
Se urmăreşte reacţia în cazul unor posibile interferenţe în alegerile de luna viitoare.
Articol de Radio România Actualităţi, 31 Ianuarie 2025, 23:23
Comisia Europeană, autorităţile germane şi platformele care deţin reţele de socializare online au derulat astăzi un aşa-numit test de stres, pentru a vedea cum reacţionează platformele în cazul unor posibile interferenţe în alegerile din Germania, programate luna viitoare. Testul vine pe fondul problemelor înregistrate în mediul online, cum ar fi cazul campaniei electorale din România. Comisia a deschis în acelaşi timp şi o investigaţie şi în cazul platformei X.
Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu a transmis detalii de la Bruxelles:
La test participă toate platformele de socializare mari, de la X şi Facebook, până la TikTok, iar Comisia este interesată să vadă cum reacţionează aceste platforme la eventuale manipulări, probleme de sistem sau alte interferenţe ce pot afecta alegerile din Germania. Este un test care ia în calcul inclusiv problemele de pe platformele de socializare care au condus la suspendarea alegerilor din România. Un astfel de test a fost derulat o singură dată, înaintea alegerilor europarlamentare din vara trecută, iar acum, pentru prima dată, se face înaintea unor alegeri naţionale pentru Germania, având în vedere miza, dar şi experienţa anterioară a României.
Tot pe fondul alegerilor din Germania de pe 23 februarie, Comisia Europeană a lansat o investigaţie la adresa platformei X, în cazul postărilor lui Elon Musk, proprietarul platformei care susţine public partidul german AfD, catalogat drept o formaţiune de extremă dreapta. Comisia vrea să vadă în ce măsură postările lui Elon Musk au devenit virale, ajutate de algoritmi dedicaţi, un element neconform cu legislaţia Uniunii Europene. În paralel, Comisia mai are alte investigaţii, inclusiv la adresa TikTok, în cazul alegerilor din România, însă nu există un rezultat final sau concluzii în aceste cazuri. Tot în registrul mediului online, Reuters anunţă că autorităţile italiene pentru protecţia datelor au blocat procesarea datelor personale ale italienilor de către companiile chineze care operează modelul de inteligenţă artificială lansat recent, în speţă DeepSeek, suspectat şi de faptul că oferă informaţii care pun într-o lumină pozitivă regimul de la Bejing.
În paralel cu demersurile europene şi ca exemplu de probleme ce pot să apară în mediul online, trustul român de presă Digi 24 anunţa vineri că identitatea sa a fost folosită abuziv de un cont TikTok pentru a răspândi ştiri false care îl promovează pe Călin Georgescu. Conform jurnaliştilor Digi 24, două din ştirile false distribuite iniţial de acest cont TikTok au strâns peste 200.000 de vizualizări în 24 de ore, după care contul a fost închis. Una din ştirile false prezenta faptul că premierul României, Marcel Ciolacu, l-ar susţine pe Călin Georgescu pentru preşedinţie. O a doua ştire falsă pretindea că preşedintele României, Klaus Iohannis, ar fi declarat că România va fi nevoită să intre în război dacă Rusia nu se retrage din Ucraina. Jurnaliştii de la Digi 24 menţionează că aceste ştiri false erau însoţite, în prezentarea video, de sigla trustului de presă. Unul dintre conturile TikTok ce răspândeşte ştiri false, spun jurnaliştii, este "ťGeto-dac patriot"ť şi se foloseşte şi de imaginea altor site-uri de ştiri, cum ar fi Euronews, Antena 3 sau Kyiv Post.