Germania susţine integrarea europeană a Republicii Moldova
Cancelarul german Angela Merkel a avut o întrevedere cu premierul R. Moldova, Iurie Leancă, la care a participat şi şeful interimar al guvernului ucrainean, Arseni Iaţeniuk.
Articol de Roman Muşat, 29 Mai 2014, 07:54
Germania susţine integrarea europeană a Republicii Moldova, afirmă cancelarul Angela Merkel.
Mesajul a fost transmis aseară, la o întrevedere pe care aceasta a avut-o la Berlin cu premierul Iurie Leancă şi la care au mai participat şeful interimar al guvernului ucrainean, Arseni Iaţeniuk şi prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibaşvili.
Reuniunea a reprezentat un gest de sprijin din partea Germaniei pentru cele trei state care au ales calea europeană.
Potrivit unui comunicat al executivului de la Chişinău, Angela Merkel a mai spus că acordurile de asociere cu Uniunea Europeană pe care Republica Moldova şi Georgia le vor semna la 27 iunie vor pune bazele unui parteneriat al reformelor, care va consolida democraţia, statul de drept şi economia de piaţă.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a reafirmat poziţia fermă a Chişinăului în alegerea integrării europene, care, a adăugat el, reprezintă interesul vital al Republicii Moldova.
Şi Ucraina doreşte să intre în UE
Şi prim-ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk a reafirmat că ţara sa vrea să devină parte a Uniunii Europene şi a făcut apel la statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU să îl recunoască pe noul preşedinte ucrainean legitim ales, aşa cum au făcut-o deja europenii.
De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi respecte angajamentele internaţionale pentru a permite pacea în Ucraina.
Între timp, în estul teritoriului ucrainean, separatiştii pro-ruşi au reţinut încă un grup de observatorii OSCE, act calificat de organizaţia pan-europeană drept un act de sabotaj al eforturilor internaţionale destinate rezolvării crizei.
În timp ce armata ucraineană desfăşoară în continuare operaţiuni împotriva insurgenţilor, forţele Rusiei continuă retragerea anunţată de Kremlin, dar, potrivit France Presse, mii de militari rămân încă masaţi în apropierea frontierei ruso-ucrainene, suficienţi pentru a provoca acte de destabilizare.