Germania: Summit internaţional pe tema securităţii cibernetice
Reuniunea a fost organizată de Direcţia Logistică din cadrul Comandamentului American pentru Europa şi de Centrul Cibernetic Comun Statele Unite - Europa.
Articol de Carmen Gavrilă, 24 Martie 2018, 10:10
În Germania s-a încheiat ieri summitul internaţional pe tema securităţii cibernetice.
Participanţii au discutat despre relaţiile în domeniu dintre aliaţi, dar şi despre comunicarea cu industria IT.
Reuniunea a fost organizată de Direcţia Logistică din cadrul Comandamentului American pentru Europa şi de Centrul Cibernetic Comun Statele Unite - Europa.
Reuniunea a pornit de la premiza că pentru operaţiunile internaţionale este nevoie de sisteme logistice sigure, la îndemână şi rezistente, iar standardele incompatibile şi atacatorii cibernetici pot pune în pericol aceste sisteme.
Summitul s-a concentrat pe provocările cibernetice din domneiul logisticii, în special cele la adresa sistemelor pe care le foloseşte NATO în operaţiuni.
Pratic, reuniunea a avut ca scop să aducă la un loc experţi, pentru ca aceştia să înceapă să dezvolte un cadru comun de securitate.
Liderii Direcţiei Logistică din cadrul Comandamentului American pentru Europa au admis că de exemplu atacurile cibernetice pot afecta grav mobilitatea trupelor şi echipamentelor, mobilitate care este una dintre priorităţile NATO în Europa în acest moment, mai ales că se pune problema mişcării rapide spre graniţa estică a alianţei, în caz de nevoie.
Locotenet-Colonel Franz Lantenhammer de la Centrul de Excelenţă NATO pentru Apărarea Cibernetică a explicat că în prezent se lucrează la transpunerea în domeniul securităţii cibernetice a filosofiei NATO de descurajare.
Franz Lantenhammer: Descurajarea în spaţiul cibernetic este o chestiune foarte importantă. Tocmai am început câteva proiecte de cercetare pe această temă. Descurajarea în spaţiul cibernetic nu poate fi comparată cu postura de descurajare în luptă sau în domeniul nuclerar. Este mai degrabă un fel de descurajare politică. Nu avem cum să facem o demonstraţie de forţă în domeniul cibernetic, pentru că imediat ce am face asta am fi din nou vulenrabili în această zonă, aşa că ne rămâne doar descurajarea politică.
Colonelul Todd Bertulis de la Departamentul Logistică şi Cibernetică din Comandamentul SUA în Europa a anunţat că în prezent Pentragonul este într-un proces amplu de cartografiere a sistemelor sale nu doar în Europa, cu scopul de a proteja cât mai bine logistica necesară pentru operaţiuni.
Colonelul a spus că se insistă şi pe chestiunile de bază, ca, de exemplu, actualizarea aşa-numitei igiene cibernetice, pentru că, a spus Todd Bertulis, "veriga cea mai slabă este întotdeauna omul'.
De exemplu, cineva care accesează, deşi nu ar trebui, link-uri primite de la persoane necunoscute sau cineva care pune parole uşor de spart.
O asemenea eroare umană poate duce în caz de atac cibernetic la blocarea de exemplu a unui port, din care nu mai pot ieşi la nevoie vase necesare unei operaţiuni de urgenţă