Germania respinge propunerea Greciei în privinţa împrumutului
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că a respins propunerea Atenei de rezolvare a neînţelegerilor legate de acordul de împrumut.
19 Februarie 2015, 17:05
Germania a respins propunerea Greciei de rezolvare a neînţelegerilor legate de acordul de împrumut, propunere făcută după mai multe săptămâni de negocieri eşuate.
Ministrul german de finanţe a declarat că Atena doreşte o perioadă intermediară de şase luni între două împrumuturi, care nu îndeplineşte cerinţele acordului actual.
Grecia spera să obţină un nou acord, mai puţin riguros şi doar pentru următoarele şase luni, care să permită o relaxare fiscală.
Mâine, va avea loc la Bruxelles o nouă reuniune şi ultima a miniştrilor de finanţe pentru a se găsi o soluţie la problemele cu care se confruntă Grecia.
Solicitarea guvernului grec făcută zonei euro de a prelungi acordul de asistenţă financiară este un semnal pozitiv şi deschide calea spre un compromis - consideră preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, citat de către purtătorul său de cuvânt.
Acesta a confirmat că Jean Claude Juncker a avut în ultimele ore contacte cu autorităţile elene.
Scrisoarea primită astăzi şi de către preşedintele Eurogroupului, Jeroen Dijelssbloem, va fi discutată mâine după-amiază la o reuniune extraordinară a miniştrilor de finanţe din zona euro.
Comisia Europeană refuză însă să comenteze anunţul făcut de către Germania prin care spune că scrisoarea trimisă de guvernul Tsirpras nu reprezintă o soluţie substanţială şi nu îndeplineşte criteriile cerute de miniştrii de finanţe la reuniunea de la începutul acestei săptămâni, când s-a înregistrat un eşec al negocierilor.
După acele discuţii, guvernul de la Atena a avut termen-limită până mâine să facă o solicitare oficială pentru prelungirea actualului program, care, expiră la sfârşitul lunii.
În lipsa unui acord, Grecia, ţară care nu se mai poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi şi astfel să iasă din zona euro.
Aceasta ar însemna în acelaşi timp şi o destabilizare a monedei unice.