Germania: Perspectivele economiei deja aflată în criză
Berlinul e îngrijorat de perspectiva introducerii de taxe mai mari pentru importurile din Europa și de numărul mai mare de companii care vor să aleagă să producă în Statele Unite.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 11 Noiembrie 2024, 14:53
În Germania, prăbușirea coaliției de guvernare și alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite înrăutățesc perspectivele economiei deja aflată în criză, avertizează mediul de afaceri. Berlinul e îngrijorat de perspectiva introducerii de taxe mai mari pentru importurile din Europa și de numărul mai mare de companii care vor să aleagă să producă în Statele Unite.
Odată pus în practică, planul noului lider american de a supune importurile din Europa unor tarife de până la 20%, ar scumpi semnificativ exporturile germane în SUA, cea mai importantă piață de desfacere a acestora, avertizează Achim Wambach, director al Centrului Leibniz pentru Cercetare Europeană. Republica Federală are motive să se teamă și de perspectiva izbucnirii unui război comercial între Uniunea Europeană și China.
Efectele lui, spune Wambach, s-ar răsfrânge puternic asupra unor industrii germane cheie, cum sunt industria farmaceutică, industria chimică ori industria de mașini-unelte, care exportă mult în Statele Unite.
Pe de altă parte, economiștii germani văd în realegerea lui Donald Trump și oportunități pentru companiile germane, în special pentru acelea care produc deja în Statele Unite, în condițiile în care noul președinte american promite să reducă impozitele pe profit.
Încă de anul trecut, companiile germane din industria farmaceutică și chimică au început să investească mai mult în Statele Unite, atrase de prețurile scăzute la energie și de un program de subvenții în valoare de câteva miliarde de dolari, spun analiștii.