Germania: Partidul Liberal-Democrat cere ca engleza să devină a doua limbă oficială în birourile administrative din ţară
Germania duce o lipsă acută de lucrători calificaţi şi încearcă să-i atragă pe specialiştii IT, disponibilizaţi în această perioadă de marile companii tehnologice americane.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 13 Februarie 2023, 20:17
În Germania, Partidul Liberal-Democrat, din coaliţia aflată la guvernare, cere ca engleza să devină a doua limbă oficială în birourile administrative din ţară.
Germania duce o lipsă acută de lucrători calificaţi şi încearcă să-i atragă pe specialiştii IT, disponibilizaţi în această perioadă de marile companii tehnologice americane.
Birocraţia şi proasta cunoaştere a limbilor străine în administraţie pot face ca Germania să piardă, însă, competiţia globală pentru cele mai strălucite minţi, după cum atrag atenţia liberalii germani.
"Așteptăm din partea companiilor să manifeste de deschidere față de candidații vorbitori de limba engleză. Prin urmare, ne putem aștepta ca autoritățile și administrațiile noastre să fie capabile să le ofere acestor oameni servicii complete în limba engleză", a declarat secretarul general al Partidului Liberal Democrat, Bijan Djir-Sarai, pentru un grup de media din Bavaria.
În opinia domnului Djir-Sarai, oamenii care vorbesc engleza nu trebuie "să se împotmolească din cauza autorităților germane". În landul Thuringia, liberalii au luat deja inițiativa de a face limba engleză obligatorie în administrație.
Grupul FDP solicită acolo o actualizare a serviciilor publice astfel încât engleza să fie introdusă ca limbă administrativă suplimentară până în 2030. Un prim pas este ca, începând cu ianuarie 2024, toate serviciile administrative digitale din Thuringia să fie accesibile și în limba engleză.
De asemenea, la angajarea de personal, autoritățile de land sunt îndemnate să acorde mai multă atenție candidaților care cunosc limbi străine. Asociația Funcționarilor Publici din Germania a reacționat negativ la propunerea FDP.
"Atunci când vorbim despre regulamente și legi, în țara noastră prevalează limba oficială, iar aceasta este germana, fie și numai din motive de siguranță juridică", a declarat o purtătoare de cuvânt a asociației.