Germania oferă ajutor condiţionat Greciei
Cancelarul Angela Merkel a confirmat că Germania este dispusă să ajute Grecia, cu condiţia ca aceasta să-şi reducă deficitul bugetar.
Articol de Mălina Andronescu, 28 Aprilie 2010, 08:52
Cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania ar fi dispusă să ajute Grecia cu condiţia ca aceasta să-şi reducă deficitul bugetar.
Angela Merkel a făcut aceste afirmaţii în conextul în care, potrivit sondajelor, peste 50% dintre cetăţeni consideră că acordarea de ajutoare financiare pentru Grecia este o decizie proastă.
Parlamentarii germani cer implicarea băncilor care au împrumutat Grecia în pachetul de ajutor financiar.
Cancelarul german Angela Merkel a confirmat disponibilitatea Germaniei de a contribui la ajutorul financiar de 30 de miliarde de euro asupra căruia Uniunea Europeană negociază la ora actuală cu Grecia.
Concret, Merkel a numit necesitatea implementării unui program de austeritate şi de reforme credibil de către Grecia.
Această declaraţie constituie un moment de cotitură în ceea ce mulţi comentatori numesc "tragedia greacă care se joacă la ora actuală pe scena europeană".
Merkel s-a arătat până acum sceptică în ceea ce priveşte acordarea de ajutor financiar Atenei, ceea ce i-a adus în Europa nu numai porecla de "Madam Nu", dar şi critici din partea altor state, cum ar fi Franţa sau Italia.
În cazul aprobării creditelor europene pentru Grecia, Germania ar fi principalul contributor cu peste 8 miliarde de euro.
"Cancelarul de Fier s-a înmuiat", comentează ziarul "Die Welt'", adăugând că Merkel ar fi dorit să amâne decizia finală până după alegerile de land din 9 mai din Renania de Nord-Westfalia.
Majoritatea comentariilor apărute în presa germană numesc decizia lui Merkel un pas inevitabil, chiar dacă ea este dureroasă pentru Germania.
"Statele euro, inclusiv Germania, trebuie să facă acum rost de bani pentru a ajuta Grecia şi aceasta în interes propriu", scrie "Der Tagesspiegel".
Orice altă decizie ar costa mult mai scump. Este foarte uşor să spui că Grecia ar trebui să părăsească zona euro, dar aceasta ar sfâşia moneda unică şi ar reprezenta un regres politic şi economic pentru Europa.
La rândul său, "Suddeutsche Zeitung" reaminteşte că dacă Angela Merkel ar fi acceptat de la bun început acordarea de ajutor rapid şi necondiţionat Greciei, guvernul elen nu ar fi avut motivaţia necesară de a elabora parogramul de austeritate necesar, iar alte state care se confruntă cu probleme financiare, cum ar fi Italia, Portugalia sau Spania ar fi fost şi ele tentate să apeleze mult mai rapid la ajutorul Uniunii Europene.