Germania lucrează la noua politică faţă de Siria
Şeful diplomaţiei germane încearcă să convingă cancelariile de la Moscova şi Beijing, care îl sprijină încă pe preşedintele Assad, să-şi reconsidere poziţia faţă de Siria.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 01 August 2012, 18:36
Guvernul Germaniei lucrează la noua politică faţă de Siria, în perioada care va urma plecării de la putere a preşedintelui Bashar Al-Assad.
Ministerul german de externe, Guido Westerwelle, a elaborat mai multe propuneri în vederea pregătirii perioadei post Assad în Siria.
Acestea vizează stoparea violenţelor, facilitarea livrărilor de ajutoare umanitare şi încheierea procesului de reconstrucţie după căderea actualului regim.
Ministrul de externe, Guido Westerwelle, crede că Damascul este acum într-un moment de cotitură.
Şeful diplomaţiei germane încearcă să convingă cancelariile de la Moscova şi Beijing care îl sprijină încă pe preşedintele Assad să-şi reconsidere poziţia faţă de Siria.
Guido Westerwelle militează pentru recunoaşterea unei Sirii democratice, cu un sistem politic pluralist.
Proiectul "Ziua de după"
De altfel, Germania participă alături de SUA la un proiect considerat secret, intitulat "Day after" (Ziua de după), prin care se urmăreşte democratizarea Siriei după înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad.
Proiectul este derulat de Institutul American Unitated States of Peace şi de fundaţia germană "Ştiinţă şi tehnică".
Potrivit directorului forului german amintit, iniţiativa nu vizează recrutarea unui nou guvern sirian, ci asigurarea unei platforme de dialog pentru opoziţia de la Damasc.
Analiştii germani de politică externă se tem că schimbarea de regim ar putea să nu fie suficientă pentru detensionarea situaţiei din Siria şi salută proiectele care se preocupă deja de viitorul acestei ţări.
Tot miercuri, "Grupul de sprijin pentru Siria", cu sediul la Washington, a anunţat pe pagina sa de internet că a primit din partea Departamentului american al Trezoreriei avizul de a furniza sprijin financiar Armatei Siriene Libere, care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele al-Assad.
Autorizaţia, confirmată de Trezoreria americană, se limitează la asistenţă financiară, fără să permită şi furnizarea de echipamente militare - notează Wall Street Journal.